Cum bugetele locale sunt mai mici ca-n anii anteriori, tot mai mulți primari vâlceni renunță la decontarea navetei profesorilor


Anul aceasta, tot mai multe primării renunță să mai deconteze naveta profesorilor. Unii edili nu erau de acord cu acest lucru de la bun început, în timp ce alții preferă ca, de anul acesta, să facă cu totul alte investiții decât să plătească transportul cadrelor didactice. În tot acest timp, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea îi îndeamnă pe nemulțumiți să apeleze la instanță. Potrivit declarației liderului Sindicatului din învățământ „Spiru Haret”, profesor Florin Popa, din 100 de unități școlare cu membri de sindicat în doar 12 este decontată naveta dascălilor. Vorbim de Păușești-Măglași, Boișoara, Câineni, Amărăști, Păușești-Otăsău. Sunt edili care au prevăzut, de la bun început, în bugetul local, banii necesari decontării navetei profesorilor.
„Avem bugetul mai mic cu 1,5 miliarde lei. Sper să mai ajut profesorii cumva”
Dacă anul trecut, autoritățile locale din Câineni au reușit să ajute, cumva, profesorii, decontând jumătate din valoarea navetei, anul acesta lucrurile s-au înrăutățit. Bugetul comunei Câineni este mai mic cu 1,5 miliarde lei vechi, lucru ce se resimte destul de serios. „A fost greu anul trecut, când am decontat doar jumătate din navetă. Vă dați seama că, anul acesta, când bugetul e mult mai mic, lucrurile stau și mai rău. Urmează ca, în ședința Consiliului Local, dacă se va pune problema unei rectificări, să ajutăm în continuare dascălii. Măcar tot ca anul trecut: jumătate din transport să fie decontat”, a declarat, pentru ziarul nostru, Ion Nicolae, primar Câineni.
În Câineni, 98% din personalul școlar face naveta, excepție făcând directorul, secretarul și învățătorul. Anul trecut, lunar, s-au plătit 2.000 lei pentru decontarea navetei.
În Brezoi, gata cu decontarea navetei!
Costurile mari din anii anteriori au determinat autoritățile locale din Brezoi să decidă ca, de anul acesta, să nu mai fie decontată naveta cadrelor didactice. Sunt 27 de profesori navetiști, iar costurile ajung la 50 de milioane lei vechi/lună. „De anul acesta, am decis să nu mai decontez naveta profesorilor. Practic, nu avem de unde. Prefer să ajut copiii și să fac rost de un autocar. Nu facem față cu mijloacele de transport din prezent. Oricum, îmi doresc, pe viitor, micșorarea navetiștilor. Sunt profesori din Brezoi care, din păcate, fac la rândul lor naveta în alte zone”, a declarat, pentru ziarul nostru, edilul brezoian, Robert Schell. Menționăm că liberalul Schell și-a propus, încă de anul trecut, achiziționarea din bugetul local a unui autocar, mult mai util transportului elevilor.
Dascălii din Băile Govora, Bujoreni și Budești, în instanță
Sfatul șefului învățământului vâlcean, Ion Gherghinaru, și sprijinul oferit de liderul sindicaliștilor, a determinat zeci de profesori să apeleze la instanță pentru recuperarea banilor dați pe navetă. Vorbim de dascăli din Băile Govora, Bujoreni, Budești. Iar, din procesele anterioare, s-a constatat că profesorii au câștig de cauză. Numai profesorii din Budești au de recuperat 20.000 lei. Sindicalistul Florin Popa este de părere că, procesele ca procesele, se pot câștiga, greul va veni atunci când va trebui pusă în aplicare sentința instanței.