Cu bune și… mai puțin bune, PREMIERUL A REUȘIT SĂ POARTE UN DIALOG cu primarii din țară


Pe 17 decembrie 2021, premierul Nicolae Ciucă a avut, la Palatul Victoria din București, consultări cu reprezentanții autorităților administrației publice locale, ca parte a dialogului Guvernului cu factorii locali de decizie. Prim-ministrul a făcut apel la responsabilitate și la implicarea reprezentanților autorităților locale în utilizarea banilor europeni, o șansă pentru dezvoltarea comunităților locale. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, România va beneficia de aproape 80 de miliarde de euro, fonduri care pot genera prosperitate și bunăstare pentru cetățenii români.
Consultările s-au desfășurat și în perspectiva finalizării proiectului bugetului de stat pentru anul viitor și, implicit, pentru discutarea mecanismelor de alocare a sprijinului financiar guvernamental pentru bugetele locale și de echilibrare a sumelor repartizate acestora.

Reducerea TVA pentru livrarea de energie termică, solicitată și de primarii din țară

Un punct important al discuției l-a reprezentat acordarea subvenției pentru producerea energiei termice furnizată în sistem centralizat populației. Șeful Executivului a reamintit că Guvernul a decis reducerea TVA la 5% pentru livrarea de energie termică, atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice. Măsura se va aplica în perioada lunilor de iarnă cu scopul de a atenua creşterea preţurilor.
Reprezentanții Guvernului și cei ai administrației publice locale au mai discutat despre finanțarea transportului local al elevilor și plata burselor, despre finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane cu dizabilități, cum ar fi: asigurarea fondurilor necesare pentru indemnizațiile asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități, asigurarea finanțării creșelor.
Facilitarea accesului comunităților locale la finanțările din fonduri europene a fost o altă temă ridicată de reprezentanții administrației locale. Aceștia au solicitat sprijin Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor. S-a convenit instituirea unui mecanism de sprijin la care să aibă acces comunele, municipalitățile și consiliile județene, respectiv formarea unor consorții administrative care să ofere comunităților locale expertiza unor specialiști în domeniul absorbției fondurilor europene.

3.000 de localități primesc bani de la Guvern

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, a prezentat Programul Național de Investiții Anghel Saligny, context în care au fost analizate proiectele depuse de autoritățile locale în perspectiva finanțării prin acest mecanism. Premierul Ciucă a subliniat că este atent la solicitările comunităților locale pentru că acestea reflectă așteptările cetățenilor. În context, premierul a anunțat alocarea unor sume de bani pentru mai mult de 3.000 de comunități locale din țară, care au nevoie de sprijin guvernamental. Nicolae Ciucă a arătat că se va analiza alocarea, pentru anul viitor, a unei sume mai mari decât cea din acest an, care să fie destinată pentru proiectele locale de infrastructură și pentru buna funcționare a serviciilor de asistență socială și protecția copilului.
La întâlnirile cu reprezentanții Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România, au mai participat, din partea Guvernului, ministrul Finanțelor – Adrian Câciu, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Attila Cseke și șeful Cancelariei Prim-Ministrului – Mircea Abrudean.
Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Guvernului României