Corespondență din Nepal, de la dr. Irina și Radu Dobrescu


nepalHaos și nepăsare în orașul celor 1000 de temple

Din uriașa Chină poposim, în această lungă călătorie, în Nepal, stat din sudul Asiei, situat în inima Munților Hymalaia, la cea mai mare altitudine, de 1300 metri. Nepalul are aproape 28 de milioane de locuitori, înghesuiți într-un teritoriu aflat între doi giganți: India la sud și China la nord. Așadar, am traversat Hymalaia, am salutat Everestul și am intrat, admirând minunățiile naturii, în Kathmandu, capitala Nepalului, orașul celor 1000 de temple. Cel mai mare oraș al Nepalului, Kathmandu, se află intr-o vale îngustă, înconjurat de vârfurile înghețate ale munților Himalaya. Cu zece mii de ani în urmă, aici era un lac, ale cărui ape au străpuns dintr-o dată defileul Chobar, scurgându-se spre sud. În urma unor cercetări arheologice, oamenii de știință au ajuns la concluzia că fenomenul acesta s-a petrecut din cauza unui cutremur. Legenda spune însă că semizeul Manjushri a despicat muntele cu spada sa de lumină.
Așa un oraș încărcat de istorie, dar aflat într-o nepermisă stare de degradare nu am mai văzut până acum în lungile noastre călătorii. Cei un milion și jumătate de locuitori ai metropolei (populația urbană și suburbană) trăiesc în case insalubre, aproape toate aflate în stare jalnică. Prin oraș se circulă haotic, pe străzi desfundate, majoritatea neasfaltate, cu numeroase gropi. Vezi mii de motociclete pe străzi întortocheate, care nu au indicatoare. Un oraș fără centru, cu doar câteva clădiri ceva mai înalte și cu câteva mallu-ri, un oraș dominat de mizerie, gunoaie și haos. Credeam că doar așezări din India,Yemen, Mozambic sau Dakhar ar ocupa locuri fruntașe în starea precară. Iată, capitala Nepalului le întrece pe toate. În mijlocul acestui spectacol deprimant se află valori inestimabile, temple și palate unice, dar care în urma cutremurelor frecvent devastatoare, a instabilității politice şi nepăsării guvernanților, toate aceste comori naționale se deteriorează pe zi ce trece. La degradarea acestor valori din cauza intemperiilor naturale se adaugă și pagubele pricinuite de milioanele de porumbei și de maimuțe. Evident, vina o poartă toți locuitorii, care privesc cu nepăsare starea de haos din jurul lor și care aruncă gunoaiele pe străzi, pe unde se nimerește, din lipsa unor recipienți.
Următoarea corespondență o trimitem din Paro, din regatul Buthan, unde, ca în Lhasa, în afară de viză de intrare îți trebuie și un Turist Permit, aceste state limitând în acest fel numărul de turiști. Zborul cu Druck Air, cel puțin așa cum se spune, este unul din cele mai periculoase din lume. Pentru acest motiv, pe ruta respectivă sunt acreditați doar opt piloți.
P.S.: Ca și în China, în Nepal turiștii au în hoteluri Wi-Fi gratuit.