Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

27 ianuarie 2020

Contabilii au sărbătorit 98 de ani de la înființare


• la Vâlcea, manifestarea a reunit peste 100 de «oameni ai cifrelor», care au evidențiat încă o dată necesitatea contabilului în toate ramurile economiei
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) – a organizat, la 98 de ani de la înființarea sa, – 13 iulie 1921 – cea de-a XV-a ediție a Zilei Naționale a Contabilului Român. Cu doar doi ani înainte de Centenarul profesiei contabile reglementate în România, 2019 este al cincisprezecelea an în care evenimentul aduce în prim plan profesia din țara noastră și importanța acesteia pentru mediul economic, pentru societate, aducând alături instituții și autorități de reglementare, reprezentanți ai mediului de afaceri și experți contabili și contabili autorizați – cei care joacă un rol esențial în dezvoltarea antreprenoriatului, a economiei naționale în ansamblu.
Scurt istoric: La 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.063, fiind reglementată, astfel, profesia contabilă în țara noastră. Prin acest demers legislativ, România s-a alăturat în acele vremuri marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia, Germania și Statele Unite ale Americii, țări în care profesia de expert contabil era legiferată și unde existau societăți de contabili oficial recunoscute.
La Vâlcea, manifestarea a avut loc vineri, 12 iulie ora 14.00, la STEFANY BALLROOM și a debutat cu mesajul transmis de președintele Consiliului Superior al CECCAR – prof. univ dr. Robert Aurelian Șova, după care au urmat alocuțiuni ale reprezentanților CECCAR Vâlcea, coordonați de ec. Valentina Crânguși, ale invitaților și beneficiarilor serviciilor financiare. Acest moment a adus laolaltă peste 100 de contabili, experți contabili, societăți și beneficiari ai serviciilor contabile.
Latura profesională a evenimentului s-a desfășura anul acesta sub tema Reglementarea: mit și adevăr. Externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro și contra. Dezbaterile s-au axat pe provocările cu care se confruntă profesia contabilă – amintind aici schimbarea modelului de business, ai cărui piloni care asigură eficiența sunt digitalizarea, globalizarea și externalizarea serviciilor-suport.
În același timp, Ziua Națională a Contabilului Român a fost și un prilej de a evidenția în mod public rezultatele muncii experților contabili și contabililor autorizați membri ai organismului profesional, prin organizarea și la Vâlcea a Topului local al membrilor CECCAR. Au fost recunoscute, astfel, performanțele societăților de expertiză contabilă și de contabilitate, precum și ale experților contabili și contabililor autorizați la nivel individual, în semn de apreciere a aportului profesioniștilor contabili la dezvoltarea economiei naționale și în susținerea interesului public.
După partea tehnică a manifestării, a urmat și capitolul socializare, unul la care «oamenii cifrelor» s-au descurcat la fel de bine, am putea spune, cu un bilanț pe plus. La mulți ani, și din partea noastră, experților contabili și contabililor autorizați din Vâlcea și din România!

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Economie