Constantin Bănacu, primar Bărbătești: „Alegerea președintelui CJ prin vot direct e ceva cât se poate de normal!”


• șeful social-democrat al administrației locale vine cu varianta proprie și neașteptată pentru recentul OUG

Începutul de săptămână a venit cu o mini-revoluție în materie de administrație publică locală după ce Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni. Acest act vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit textului pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Dezvoltării.
Până luni, președinții Consiliilor Județene erau numiți de către consilierii județeni, în urma negocierilor dintre partide. Potrivit prevederilor ordonanței, artico­lul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins: „Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Primarii comunelor, oraşelor, munici­piilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor jude­ţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninomi­nal. Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor jude­ţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene”, este una dintre modificările dispuse.
Contactat telefonic pe această temă, edilul Bărbăteștiului, om voce de mare autoritate și ecou în PSD Vâlcea, a avut o poziție tranșantă: „Din punctul meu de vedere, toate, dar absolut toate funcțiile de conducere din administrație ar trebui votate direct de către cetățeni. Așa mi se pare cel mai normal și mai firesc pentru a evita fel de fel de combinații, manevre și blaturi. Vâlcea este, din păcate, un județ pățit, să nu uităm că am avut un președinte de CJ care se baza pe doar două voturi. Cum s-a ajuns aici? Păi, prin tradiționalele noastre combinații mioritice și efectele s-au văzut. Omul a fost mereu supus unor compromisuri pentru a putea să conducă, a trebui să se aplece unor târguieli pentru că nu avea destul sprijin. Mie mi se pare că e vorba de o revenire la normalitate și o salut. La americani, de exemplu, adică Patria Democrației, guvernatorii cum sunt aleși? Nu prin vot direct? De ce? Pentru că puterea trebuie să aibă un chip, lumea trebuie să știe că votul contează și nu este alterat de combinațiile altora. Pe de altă parte, îi și responsabilizezi pe doritori să mai calce prin comună mai des, nu doar din joi în Paști la vreo sărbătoare. Nu e corect? Vrei să conduci județul, ieși la munca de jos, cu omul, din casă-n casă… Să te vadă, să te știe, să te cunoască, să-l auzi și să-l asculți. Nu să stai cocoțat pe o listă și să nu treci ani la rând decât prin comunele unde ai tu primar. Ia județul la pas, cunoaște-i problemele, găsește-i „bubele”, vino cu soluții, păi, nu? Dacă perpetuăm aceste blaturi de culise și manevre pe sub masă, distrugem definitiv procesul democratic și așa afectat ca imagine.”