Codași la decontarea navetei profesorilor


• doar 11 din 89 de primării au înțeles că trebuie să ajute cadrele didactice • printre edilii responsabili: Cârstina din Orleşti, Pârvulescu din Păuşeşti-Otăsău şi Bîzîc din Băbeni


Lucrurile par simple, la prima vedere. Cei 11 edili au prevăzut, de la bun înce­put, mai precis din momentul consti­tui­rii bugetului, şi cheltuielile cu cadrele didac­tice. Pentru unii e uşor, după cum înşişi de­clară; pentru alţii, mai greu, dar tre­buie. Am reuşit să luăm legătura cu o parte din respectivii primari pentru a afla cum de ei pot şi ceilalţi nu.

Constantin Cârstina, ales local Orleşti: „Să reuşeşti, e nevoie de voinţă, nu neapărat de bani. În plus, să fim sinceri. Nu sunt aşa mulţi de cheltuit cu naveta profesorilor. Am un capitol doar pentru acest lucru. Au mai fost întârzieri, dar s-a rezolvat şi suntem la zi cu plata transportului profesorilor. Pe timp de vară, am întrerupt iluminatul public şi, uite aşa, am făcut şi economie”.

Gherghe Pârvulescu, primar Păuşeşti Otăsău: „Aşa cum am întocmit şi echilibrat bugetul, aşa reuşesc să decontez şi naveta cadrelor didactice. Nu fără sacrificii, însă. Am renunţat la unele lucruri pentru asta. De la bun înce­put, am prevăzut fonduri pentru salarii şi decontarea transportului profesorilor apoi pentru investiţii. Şi, slavă Domnului, am şi destule realizări în comună. Revenind la profesori, cred că sunt vreo zece care fac naveta”.

Dumitru Drăghici, primar Amă­răşti: „Când s-a constituit bugetul, printr-o şedinţă a Consiliului Local, am decis să luăm şi aceste cheltuieli în calcul. Astfel, pe lângă plata salariilor, la capitolul utili­tăţi, am inclus şi decontarea navetei pro­fe­sorilor. Şi asta chiar dacă, după o peri­oadă, am rămas fără bani de investiţii. Dar ştiţi cum e: investiţiile se mai fac şi cu fonduri europene, iar într-o comu­ni­tate contează respectul faţă de dascăli. Profesorii noştri parcurg 17-18 kilometri, zilnic, majoritatea fiind din Drăgăşani”.

Toma Peştereanu, edil Costeşti: „Am prevăzut, în bugetul local, de la bun început şi acest capitol. Trebuie să aju­tăm pro­fesorii. Oricum, ne-am descurcat şi nici naveta nu e scumpă; vreo 600 -700 lei/lunar. Majoritatea vin de la Râmnicu Vâlcea”.

Dan Săraru, edil Şirineasa: „Nu e uşor deloc, dar util. Prin anii 2006, 2007 mă ocupam de decontarea navetei pro­fe­sorilor. Apoi a venit criza, iar în 2009, la începutul perioadei critice, când nici bani de salarii nu aveam, profesorii au făcut memorii, s-au supărat că nu mai sunt ajutaţi. Cert este că situaţia s-a reglat, cât de cât. Avem doar 3, 4 băştinaşi, res­tul, şi vorbesc de aproximativ 10 profesori, fac naveta”.

O situaţia mai aparte am întâlnit-o în localitatea Băbeni. Aici, deşi primarul se regăseşte printre cei 11 care decontează naveta profesorilor, de la anul lucrurile se schimbă. Cadrele didactice nu vor mai vedea toţi banii pe transport, ci atât cât autorităţile locale îşi permit.

Ion Bîzîc, primar oraş Băbeni: „Am depins de banii colectaţi din taxe şi im­pozite. De la anul însă lucrurile se schim­bă. Vom reduce decontarea navetei undeva pe la 50%. Nu ne mai permitem; e şi aşa foarte greu. Gândiţi-vă că trebuie să ne ocupăm şi de cei cu handicap, de însoţitorii celor cu dizabilităţi, ori e foarte greu. Nu se mai poate plăti în totalitate naveta cadrelor didactice, ci vom achita transportul în funcţie de fondurile de care dispunem”.

Aşadar, după ce că suntem codaşi la decontarea navetei profesorilor, nu se întrevăd nici mari speranţe să ne reve­nim. Edilii responsabili în prezent dau semne că situaţia aceasta pozitivă nu va mai fi la fel la anul.