CLAUDIA BANU VINE CU ASIGURĂRI pentru lucrătorii din silvicultură: „Orice atac asupra pădurarilor va fi aspru sancționat”


Senatoarea Claudia Banu a anunțat că a intrat în vigoare, din data de 9 ianuarie 2022, modificarea legislativă care prevede că persoanele care comit agresiuni asupra lucrătorilor din silvicultură să fie mai aspru pedepsite, faptul că se pretează la astfel de fapte constituind o circumstanță agravantă pentru făptuitori.
„Recenta întâlnire cu câțiva lucrători din domeniul silvic, din județul Vâlcea, a fost una extrem de interesantă și a evidențiat multe din problemele cu care aceștia se confruntă, dar și cerințe mai vechi. O solicitare importantă și-a găsit rezolvarea, zilele acestea. Parlamentul a aprobat în luna decembrie a anului trecut, proiectul de lege, care modifică articolul 257 alin. (4) din Legea 286/2009 privind Codul penal, iar din data de 9 ianuarie, a intrat în vigoare Legea nr. 8/2022, care prevede o protecție sporită pentru brigadieri, pădurari, subingineri, ingineri și tehnicieni silvici. O astfel de modificare a legii era mai mult decât necesară, în opinia tuturor celor prezenți la discuție, dat fiind faptul că, în ultimii ani, s-a constatat o creștere considerabilă a agresiunilor împotriva lor”, a declarat Claudia Banu.

Câteva dintre faptele care vor fi mai aspru sancționate

În rândurile de mai jos vă prezentăm unele dintre faptele comise asupra lucrătorilor din silvicultură, care vor fi mai aspru pedepsite:
• amenințarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții;
• săvârșirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu;
• faptele comise în condiţiile alin. (2), dacă privesc un membru de familie al funcționarului public.

Banu: „Este nevoie ca legea să îi protejeze pe cei care apără patrimoniul silvic național”

„În calitatea mea de senator al României, voi susține ori de câte ori va fi nevoie, proiecte care să ducă la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și să-i protejeze. Acestea trebuie să asigure, fiecăruia dintre noi, demnitatea și onoarea profesiei. Ca să putem apăra pădurile și să le lăsăm moștenire generațiilor viitoare, este nevoie ca #LEGEA să-i protejeze pe toți cei care apără patrimoniul silvic național”, a mai punctat Claudia Banu.