Site icon Curierul de Vâlcea

Cetățean de onoare al Râmnicului, premiat de Iohannis

La propunerea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, preşedintele Klaus Iohannis a decorat, zilele trecute, mai multe personalităţi din Regatul Ţărilor de Jos, printre care se numără vâlceanul Ioan Dură și fostul premier olandez Jan Peter Balkenende. Conform Administrației Prezidențiale, în semn de deosebită apreciere pentru sprijinul constant oferit comunității românești din Regatul Țărilor de Jos, în vederea păstrării spiritualității românești, președintele României a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler preotului dr. Ioan Dură, protopop al Olandei și Belgiei Flamande.
Originar din Fedeleșoiu – Vâlcea, preotul Ioan Dură „conduce” în unitate de limbă și acțiune, alături de distinsa preoteasă Cristina Dură, „România în miniatură” (români din Bucovina, Moldova, Transilvania, Oltenia și Banat) din țările de jos. Preotul vâlcean a ținut sus steagul românismului și ortodoxiei, dovedind prin fapte că a făcut și face mult mai mult decât un vremelnic demnitar în folosul românilor de peste hotare. Autor a numeroase cărți și articole, a editat pe cheltuiala sa revista „Mărturie ortodoxă”, considerată de mulți specialiști ca fiind cea mai bună publicație a românilor din diaspora. De patriotismul și relația reciprocă caldă cu credincioșii, dar și de entuziasmul cu care a susținut valorile ortodoxe peste hotare m-am convins în urmă cu mai mulți ani, când, alături de alți vâlceni, am vizitat cele două parohii „păstorite” de Ioan Dură.
Spre mândria orașului nostru, Consiliul Local i-a acordat, în 2007, alături de fratele său Nicolae Dură, titlul de Cetățean de onoare al Râmnicului, având în vedere contribuția însemnată la dezvoltarea valorilor culturale ale orașului și județului. Iată, în anul Centenarului, că preotul Ioan Dură a fost premiat de președintele Klaus Ioahannis, ceea ce nu este puțin deloc!

Exit mobile version