Ceasul rău


Peste 300 de sancțiuni la „Rutieră”

• 22 de mopediști au fost amendați

În cadrul „Planului de măsuri privind reducerea victimizării pe DN7/  E 81” desfăşurat în perioada 15 iunie – 15 septembrie a.c., Serviciul Rutier Vâlcea a desfăşurat în cursul săptămânii trecute activităţi de prevenire şi combatere pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea conducătorilor auto şi a pietonilor cu privire la riscurile la care se expun şi îi expun pe ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie. Astfel, au fost aplicate 393 sancţiuni contravenţionale din care 210 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 23 pentru nerespectarea obligaţiei de purtare a centurii de siguranţă şi 14 pentru nerespectarea prevederilor H.G. 1777/2004.  În cadrul acţiunilor au fost sancţionaţi contravenţional 22 de mopedişti, 18 biciclişti, 9 pietoni şi 6 căruţaşi.  Au fost reţinute în vederea suspendării 24 permise de conducere, din care 11 pentru depăşirea regimului legal de viteză cu peste 50 km/h, 5 pentru consumul de băuturi alcoolice şi 8 pentru depăşirea neregulamentară. De asemenea, au fost reţinute 4 certificate de înmatriculare, 2 pentru defecţiuni tehnice, 1 pentru inspecţie tehnică expirată şi 1 pentru anvelope uzate.  În această perioadă au fost organizate şi 2 acţiuni de prevenire cu prilejul cărora au fost distribuite participanţilor la trafic materiale informativ – preventive pe principalele cauze care generează accidente rutiere în Vâlcea. Un tânăr vâlcean a fost depistat conducând fără permis şi sub influenţa băuturilor alcoolice şi s-a ales cu dosar penal.

Spargeri de locuințe, furturi de laptop-uri

Neglijenţa proprietarilor în a-şi asigura bunu­rile chiar şi în propria locuinţă poate fi speculată de persoanele certate cu legea. Astfel, în seara zilei de 20 august a.c., poliţiştii din Costeşti au fost sesizaţi de către o femeie din localitate, cu privire la faptul că persoane necunoscute, în in­ter­valul orar 15.30 – 20.30,  timp în care aceasta era plecată de acasă, dintr-o anexă neasigurată a locuinţei sale i-a fost sustras un laptop. De asemenea, la data de 21 august, în jurul orei 22.00, o femeie din comuna Frânceşti a sesizat oamenii legii despre faptul că i-au fost sustrase din locuinţă un laptop cu încărcător şi un modem de internet. Poliţiştii au deschis în ambele cazuri dosare penale şi efectuează cercetări şi inves­tigaţii în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală a autorilor.

Neatenția a dus la decesul șoferului unui motociclu

• victima avea doar 18 ani și nu deținea permis de conducere categoria A

Duminică noaptea, în jurul orei 00.45, a avut loc un accident rutier în urma căruia şi-a pierdut viaţa un tânăr de 18 ani. Este vorba de un tânăr care în timp ce conducea un motociclu, pe D.J. 676, în comuna Slătioara, la km 4+420 m, pe fondul neatenţiei în conducere, a intrat în coliziune cu o semiremorcă parcată pe partea carosabilă şi care nu era semnalizată corespunzător.  Con­du­cătorul motociclului, pe fondul lipsei de experienţă şi nedeţinând permis de conducere corespun­zător categoriei A(categoria B a obţi­nut-o în urmă cu o lună de zile), a pierdut controlul direcţiei de mers spre stânga şi s-a izbit de o poartă metalică care asigura accesul în curtea unei locuinţei de pe mar­ginea drumului. În urma acciden­tului a rezultat decesul condu­că­torului motociclului şi rănirea gravă a pasagerului de pe locul din spate, respectiv un tânăr de 19 ani, din comuna Slătioara. Pasagerul a fost transportat la Spitalul Judeţean Vâlcea unde i-a fost stabilit diag­nosticul: „traumatism cranio-cere­bral acut, fractură metatarsian 5”, acesta rămânând  internat pentru investigaţii. Atât conducătorul  mo­to­ciclului cât şi pasagerul nu purtau cască de protecţie şi nici vestă reflectorizantă. Deşi în majoritatea cazurilor conducerea unui vehicul pe două roţi conferă plăcere participanţilor la trafic, aceştia nu trebuie să uite că mai au şi unele obligaţii şi anume: să aibă vârsta de minim 16 ani împliniţi, pentru conducerea unui moped; să aibă vârsta de minim 18 ani împliniţi, pentru conducerea unei motoci­clete şi permis de conducere co­res­punzător categoriei A; în cazul în care conduc un moped, să deţină  asupra lor şi  să prezinte la control următoarele acte: certificatul de înregistrare al mopedului, actul de identitate şi adeverinţa de absolvire a cursului de legislaţie rutieră eliberată de o şcoală de şoferi; să poarte obligatoriu casca de protec­ţie; să circule permanent cu lumi­nile de întâlnire aprinse; să circule cu echipament fluorescent – re­flec­torizant de la lăsarea serii până în zorii zilei, atunci când vizibilitatea este scăzută.

Povestea alcoolului la volan continuă

Poliţiştii din Mihăeşti au depistat în trafic, pe D.N. 64, un bărbat, care conducerea un auto­turism fără a poseda permis de conducere şi care se afla şi sub influenţa băuturilor alcoolice. Este vorba de CONSTANTIN  A., de 23 de ani, din comuna Mihăeşti, care conducea un autoturism având o concentraţie de 0,57 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Jude­ţean Vâlcea în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe numele celui în cauză a fost deschis dosar de urmărire penală pentru conducere a unui autovehicul fără permis şi care se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

Grupaj realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea