Ce bani pot primi sinistrații din Băbeni?


• Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, acordarea unor ajutoare de urgență în limita sumei de 6.000.000 lei, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure care se află în situaţii de necesitate ca urmare a inundațiilor • se acordă câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de peste 50%, câte 5.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%, inclusiv și câte 25.000 lei pentru familiile persoanelor care au decedat • ploile din 10 iulie 2018 au afectat în Vâlcea „punctele” Pârâul Stăncălău (Iazul morților) în Băbeni, pârâul Valea Plopilor la Vaideeni, pârâul Lotru la Râpa Brădişor, halda de steril Gropile de la Alunu, Cârstăneşti în comuna Oteșani, satul Dosu Râului din comuna Nicolae Bălcescu
Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, acordarea unor ajutoare de urgență în limita sumei de 6.000.000 lei, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure care se află în situaţii de necesitate ca urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor meteorologice deosebite produse în perioada iunie – iulie 2018, astfel: câte 10.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de peste 50%; câte 5.000 lei pentru familiile și persoanele singure ale căror gospodării au fost afectate în proporție de până la 50%, inclusiv; 25.000 lei pentru familiile persoanelor care au decedat.
Ajutoarele de urgenţă se stabilesc prin anchetele sociale ale agențiilor pentru plăți și inspecție socială din județele afectate, pe măsură ce se va asigura accesul spre zonele în cauză și gospodăriile cetățenilor. Suma primită de fiecare persoană singură/familie afectată se va calcula în funcție de gradele de avariere sau distrugere stabilite de inspectoratul/comitetul județean pentru situații de urgență.
Ajutoarele de urgență se suportă din bugetul alocat Ministerului Muncii și Justiţiei Sociale. Pentru acordarea acestora nu este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată.
Vă reamintim că, urmare a ploilor din 10 iulie 2018, echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea au intervenit pe: Pârâul Stăncălău (Iazul morților), în Băbeni, cu un buldoexcavator și 200 de saci de nisip; pârâul Valea Plopilor, la Vaideeni, cu un excavator; pârâul Lotru, pct. Râpa Brădişor – cu un excavator pentru deblocarea albiei de aluviunile provenite de pe versant mal stâng; pârâul Olteţ, comuna Alunu, zona haldei de steril Gropile – cu utilaje şi salariaţi din cadrul formaţiei de lucru Horezu; pârâul Luncavăţ, comuna Oteşani, pct. Cârstăneşti – cu utilaje şi salariaţi din cadrul formaţiei de lucru Horezu pentru prevenirea eroziunilor de mal şi punerea în siguranţă a proprietăţilor riverane; pârâul Topolog, comuna Nicolae Bălcescu, sat Dosu Râului – S cu un excavator şi un buldozer, pentru protecţia DJ 678 D şi a proprietăţilor riverane.
ISU Vâlcea a acţionat în cooperare cu SVSU pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor hidrologice în urmatoarele localități: Orlești (1 beci), Ștefănești (1 anexă), Drăgășani (5 gospodării pe str. Ferdinand, 1 gospodărie pe str. Digului, 5 gospodării pe str. Cpt. Hoarcă și 3 gospodării pe str. Progresului), Călimănești (DN 7 inundat pe o distanță de 150 m), Alunu (ieșire din matcă a râului Olteț, afectate 5 gospodării), Mihăești (1 beci), Prundeni (6 gospodării), Căzănești (3 gospodării), Bunești (1 gospodărie), Sutești (1 gospodărie), Horezu (1 gospodărie și curte Biserică), Băile Govora (1 gospodărie), Băbeni (25 case, cca. 70 persoane în curs de evacuare și 4 gospodării pe str. Romani), Râmnicu Vâlcea (1 gospodărie pe str. Stolniceni, 1 gospodărie pe str. Morilor, 3 gospodării pe str. Știrbei Vodă).