Cadou de Paşti: Costeştiul – promovat internaţional de către celebrul prezentator Charlie Ottley de la Travel Channel!


o echipă de filmare a poposit lângă Arnota pentru un proiect de promovare denumit „Flavours of Romania” un tur al faimosului hoinar englez pe motocicletă prin Ardeal, Oltenia şi Bucovina

După succesul avut cu interviul prinţului Charles pentru documentarul „Wild Carpathia” din 2011, realizatorul TV britanic Charlie Ottley pare să se fi alăturat definitiv clubului select al străinilor îndrăgostiţi iremediabil de plaiurile mioritice. Cum altfel se poate explica noul său proiect TV denumit „Flavours of Romania” (Aromele României, n.red) pretext care îl va conduce, vreme de câteva săptămâni, prin câteva dintre fascinantele puncte de tradiţie rămase vii.

Din fericire, unul dintre locurile unde vedeta Travel Channel s-a oprit a fost şi Costeştiul, de unde, slavă Domnului, a avut ce filma:„ Din ce ştiu, au rămas două zile şi au filmat prin mai multe locuri, şi la Muzeul Trovanţilor, şi prin Parcul Buila dar şi pe la câteva biserici. Faptul că am fost singura localitate aleasă din Vâlcea pentru acest nou proiect de promovare turistică a României ne onorează dincolo de cuvinte. E extraordinar că numele şi farmecul Costeştiului iese ies iar peste hotare şi lumea întreagă va putea afla, din nou, de noi!” mărturiseşte edilul Toma Peştereanu.

Documentarul va fi difuzat de către Pro TV la finele acestui an.

Charlie Ottley despre România şi români: „ Iubesc poporul român! Românii sunt fantastici! Înflăcăraţi, mândri, buni, incredibil de generoşi şi deschişi. Cred că sunt minunaţi! Peste tot unde am mers, oamenii au fost foarte primitori şi m-au sprijinit. Cred că oamenii de aici au nevoie să creadă în ceva. (… ).

Cred că ospitalitatea, generozitatea şi bunătatea poporului român sunt legendare. Când vii la români, ei îşi deschid casele şi inimile către tine. Îţi oferă palincă. Cum intri pe uşă, pun pe masă sarmale pentru tine. Ai parte de o experienţă minunată, oriunde ai merge întâlneşti, oameni fantastici. (…) Am început un proiect de a construi în România, de la zero, un sat ecologic, în stil tradiţional. Vreau să arăt că este posibil! În loc să faci un hotel oribil de beton, se pot crea câteva case tradiţionale neinvazive, într-o mică zonă, care astfel este protejată, iar frumuseţea peisajului este conservată, de asemenea. Poţi face 20 de case, un grajd, un muzeu, un restaurant, dar toate folosind lemn frumos, toate făcute tradiţional. Acestea vor aduce venituri oamenilor locului, iar turiştii vor putea veni să stea în ele, să facă drumeţii, să se bucure de natură, să facă ce doresc, într-un loc minunat. Pentru că dacă arăţi că se pot construi case noi, care sunt tradiţionale şi frumoase şi că au valoare, iar turiştii vin, dai un exemplu pentru alte zone. Astfel, zonele rurale pot în­flori, se creează locuri de muncă, bunăstare, venituri pentru comunităţile locale şi, în acelaşi timp, promovezi turismul aşa cum trebuie, într-un mod sustenabil. Planul meu în acest moment este să realizez proiectul unui astfel de sat tradiţional ecologic. (…) Îmi voi lua o casă aici, dar voi păstra şi casa mea din UK. Voi călători prin lume şi voi face filme în continuare. Dar, cu siguranţă, petrecând atât de mult timp în ultimii cinci ani aici, simt România ca pe o a doua casă. Am o legătură cu această ţară pe care nu vreau să o pierd. Vreau să ajut ţara aceasta, să rămân pe aici, să petrec mulţi ani fericiţi plimbându-mă prin munţi, bucurându-mă de frumuseţea lor. Am prieteni aici. Scriu aici… Este un loc care mă inspiră ca poet. Este de ajuns să fac o plimbare pe munte, şi tot felul de gânduri şi idei îmi vin în minte. Aşa că mi-ar plăcea enorm să am un loc al meu aici, care ar fi foarte important pentru mine, unde aş reveni continuu. Pentru mine, România nu este doar un loc unde să-mi petrec Crăciunul!” – Charlie Ottley pentru Formula As.