Du-te la...
Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

20 februarie 2020

Bogdan Mateescu, în linia întâi a răzmeriței din CSM


• govoreanul și alți șase colegi din Consiliul Superior al Magistraturii au boicotat ultimele ședințe
Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, printre care și Nicolae Solomon, vicepreședinte al forului, care nu au participat la ultimele două ședințe, cer public amânarea tuturor discuțiilor cu privire la Secția de Investigare a magistraților până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.
„În contextul emiterii comunicatului președintelui CSM la data de 21 iunie 2019, prin care s-a afirmat că programarea ședințelor s-a realizat luând în considerare disponibilitatea de participare a membrilor și asigurarea integrării participării la ședințele Plenului în agenda zilnică, menționăm că nici unul dintre membrii procurori nu a fost consultat cu privire la data organizării ședinței de plen sau la conținutul ordinii de zi. În mod repetat, atât în cadrul unor discuții informale, cât și în mod oficial, semnatarii prezentului comunicat au solicitat președintelui CSM stabilirea unui calendar previzibil al ședințelor de Plen, într-o zi a săptămânii care să asigure, pe cât posibil, prezența tuturor membrilor și folosirea unor criterii uniforme de stabilire a ordinii de zi în raport de lucrările înregistrate pe rolul Consiliului. Discuțiile menționate au avut loc cu atât mai mult cu cât, în numeroase situații, stabilirea datei de desfășurare a ședinței Plenului și a ordinii de zi aferente a fost de natură să determine adoptarea uneia sau alteia din soluțiile cuprinse în hotărârile Consiliului, raportat la disponibilitatea sau, dimpotrivă, imposibilitatea de participare a unor membri”, se arată în comunicatul transmis agenției MEDIAFAX și semnat de Nicolae Solomon, vicepreședinte CSM, și membrii CSM: Anamaria Chiș, Mihai Bălan, Bogdan Mateescu, Cristian Ban, Florin Deac și Tatiana Toader.

„Menţionăm că pe ordinea de zi a ședinței menționate au fost înscrise trei puncte care privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiu­nilor din Justiție. Solicităm în mod public amânarea discutării tuturor aspectelor ce privesc activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție la o dată ulterioară aprobării publicării rapoartelor Comisiei de la Veneția și ale GRECO, adoptate în săptă­mâna 17-21 iunie 2019 și organizării unei dezbateri publice asupra activităţii Secţiei. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, cele două organisme ale Consiliului Europei au solicitat autorităților române desființarea acestei Secții, apreciindu-se că aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea și exer­citarea unor presiuni asupra judecătorilor și procurorilor. În același sens sunt recoman­dările cuprinse în raportul Comisiei Europene în cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 și avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019. Solicităm public urgen­tarea traducerii și aprobării publicării celor două rapoarte. Asumarea acestei poziții, întărită de neparticiparea noastră la lucrările Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ respon­sabil, subsumat necesității respectării independenței justi­ției, al cărei garant este CSM, exigență ce primează în raport cu exercitarea celorlalte atribuții ale acestuia. Plenul nu se va ține din cauza lipsei cvorumului, respectiv absenței colegilor noștri judecători și procurori de la ședință”, a anunțat preșe­dintele CSM, Lia Savonea, conform aceleiași surse.

Etichete: , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate