BILANȚUL LUPTEI CU PPA la jumătatea anului 2021


Direcția Sanitar Veterinară Vâlcea anunță că, pe teritoriul județului nostru, în anul 2021, au evoluat 16 focare de pestă porcină africană la porcul domestic. În prezent, toate focarele fiind stinse. În ceea ce privește pesta porcină africană la porcul mistreț, în acest an au fost confirmate cazuri în cinci fonduri cinegetice neafectate. Până la această dată, de la debutul bolii pe teritoriul județului nostru, 32 de fonduri cinegetice au fost afectate de pesta porcina africană.

Ce este PPA?

Pesta porcină africană (PPA) este o boală foarte contagioasă, cu mortalitate ridicată, pentru care nu există vaccin. Nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, dar duce la pierderi economice importante. În ultimii 3 ani, România s-a confruntat cu evoluția agresivă a pestei porcine africane atât în exploatațiile cu porci domestici, cât și în populația de mistreți.

Cum recunoașteți un animal bolnav de PPA: febră, nu mănâncă, este abătut, piele înroșită, diaree cu sânge

Boala se transmite prin: contactul animalelor sănătoase cu cele bolnave; contactul omului cu animalele bolnave și apoi cu animalele sănătoase; sângele, țesuturile, excrețiile și secrețiile provenite de la animalele bolnave; furaje, echipamente, vehicule, păsări, rozătoare, insecte, persoane contaminate; hrănirea porcilor cu resturi alimentare contaminate.
Pentru protejarea sănătății animalelor dumneavoastră trebuie să țineți cont de următoarele recomandări:
• nu cumpărați și nu vindeți animale neidentificate, fără documente de mișcare, fără certificat sanitar-veterinar pentru porcine/cabaline, respectiv pentru animalele destinate abatorizării, eliberat de medicul veterinar;
• nu scoateți/introduceţi scroafele/vierii din/în exploataţie în vederea efectuării montei;
• solicitați medicului veterinar identificarea/microciparea animalelor din gospodărie;
• anunțați orice caz suspect (animal mort sau cu semne clinice) medicului veterinar;
• folosiţi echipamentul de protecţie (salopetă, cisme de cauciuc) numai în adăpostul animalelor/porcilor;
• utilizați dezinfectați pentru încălţămintea folosită, la intrarea şi ieşirea din adăpostul animalelor/porcilor; în acest sens se vor amenaja dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost;
• nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături-resturi de la carne și produse din carne de porc/mistreț, în special nepreparate termic);
• evitați intrarea în adăpostul porcilor, timp de 48 ore, în cazul în care participați la activități de vânătoare;
• evitați contactul direct sau indirect cu mistreții/mediul silvatic;
• evitați accesul persoanelor străine, nejustificat, în adăpostul animalelor;
• folosiţi în hrana porcilor nutrețurile vegetale numai după minim 30 de zile de la recoltarea acestora;
• folosiţi paiele, ca așternut, după minim 90 de zile de zile de la recoltarea acestora;
• curățați și dezinfectați orice echipament pe care îl folosiți.
În cazul în care sunt stabilite restricții de către autoritățile competente ca urmare a confirmării pestei porcine africane în zonă, aveți următoarele obligații:
• respectați decizia de plasare sub supraveghere în suspiciunea de pestă porcină africană și indicațiile medicului veterinar în ceea ce privește restricțiile de mișcare a porcilor;
• porcii și produsele provenite de la aceștia nu trebuie să părăsească gospodăria;
• anunțați medicul veterinar dacă porcul dumneavoastră nu mănâncă și stă mai mult culcat;
• nu sacrificați porcul înainte de inspecția medicului veterinar.