Bilanţul dezastrului la Costeşti: două zile de potop, aproape un miliard pagube


În doar 48 de ore de precipitaţii abundente şi deversări ape pluviale ( viitură din zona de munte), Costeştiul a trăit un veritabil potop biblic. Primarul Toma Peştereanu explică:  „În satul Bistriţa, avem 25 de gospodării inundate iar în zona mănăstirii Bistriţa conducta ce alimentează Căminul de bătrâni, Şcoala Bistriţa şi 60 de familii ce traversează pârâul Bistriţa s-a rupt efectiv întrerupând temporar  alimentarea cu apă. În zona Casei Mărunţelu Dumitru, avem o eroziune mal stâng pârâul Bistriţa cu afectare drum comunal Mlăci pe o lungime de aproximativ 500 metri.
Podul Izlaz Stog distrus şi Pod Izlaz Stog afectat culee iar la puntea cale îngustă zona Stog sunt afectate gabioanele şi culeele pe partea dreapta în aval, sunt şi 10 punţi pietonale distruse. Staţia de clorinare este distrusă total şi un autoturism VW CADDY cu nr. SS1572BC (SPANIA) distrus – luat de ape. Gravă este şi situaţia de la Staţia de măsurare a apei aparţinând S.G.A. Vâlcea aflată acum în pericol de prăbuşire. Alte probleme apărute după ploi sunt cu podul rupt pe drumul forestier la punctul între Râuri, la intrarea în defileul Bistriţa, amplasat la circa 200 metri de Mănăstirea Bistriţa.
Cât priveşte satul Costeşti, acolo sunt patru gospodării inundate, trei punţi pietonale distruse.  Măsurile luate în gestionarea situaţiei de urgenţă au fost să intervenim cu alocamente mari, cu ajutorul Exploatării Miniere Rm.Vâlcea, în zona Stog şi buldoexcavator, s-a intervenit pentru repararea conductei de apă în zona Mănăstirea Bistriţa, s-a intervenit în zona gospodăriilor inundate din satul Costeşti cu motopompa pentru evacuarea apelor din gospodării. În ceea ce priveşte măsurile necesare pentru evitarea sau diminuarea pagubelor, vă pot spune că trebuie intervenit în zona drum comunal Mlăci, sat Bistriţa, de intervenit pentru apărare pod Stog, de refăcut conducta de apă în satul Bistriţa, de alimentat cu apă zona Bistriţa peste râu. Până acum, estimăm valoarea pagubelor la 70.000 lei”.