Bătaie de joc la adresa strămutaților din Ocnele Mari! Familia Ciripelu din Copăcelu, de 12 ani fără acte la case


• Gheorghe Ciripelu: „De ce plătesc strămutații impozite la Ocne când nu mai au case?”
De norocul de a avea acte la casele date după strămutare se pare că s-au bucurat doar primii sinistrați din Ocnele Mari, cei mutați în 2001. După aceea, toți au fost lăsați în voia sorții. Promisiuni peste promisiuni, bani dați pentru utilități: apă, canalizare, lumină, chiar dacă, în mod normal, totul trebuia achitat de către cei care s-au ocupat cu strămutarea, cu construirea noilor case. Cum să mai pui oamenii să plătească racordarea la utilități când la Ocne aveau totul asigurat?
Familia Ciripelu a fost strămutată în anul 2007, dându-i pe terenul de la Copăcelu ce a avut și la Ocne, respectiv două locuințe: o casă cu patru camere și alta cu două camere. Totul bun până aici. Li s-a făcut act de comodat, li s-a promis că-n anul următor vor avea și acte la case, dar, de la an la an, li s-a prelungit comodatul, iar din 2011 actul a fost făcut pe perioada nedeterminată.
„Prima dată, n-am fost de acord cu strămutarea. Alții au primit miliarde de lei deși nu aveau cine știe ce gospodării, iar mie îmi spuneau că-mi vor da o sumă modică. Am acceptat să mă mut în 2007, când, la Copăcelu, mi s-au făcut două locuințe, exact așa cum aveam și la Ocne. Eu locuiesc într-o casă, fata mea în alta, dar nu avem nici acum, după 12 ani, acte. Tot se tergiversează problema; ba că s-a schimbat Guvernul, ba că se așteaptă bani, ba că trebuie să plătim și noi. Ce să plătesc când eu aveam acte pe casele de la Ocne? Am plătit racordarea la apă, iluminatul, deși și aceste utilități trebuiau asigurate. S-au făcut sesizări la Guvern, la prefect, chiar și la parlamentari. Nimic. În luna august 2015, prefectul, primarul Petre Iordache, politicieni, Conversmin și miniștrii Economiei și-au dat întâlnire la Vâlcea. Ni s-a promis că-n octombrie 2015 vom avea acte la case. Din nou, am fost duși cu zăhărelul. Dacă mor mâine, îmi iau ăștia casele. Nu le rămâne nimic copiilor” a declarat, pentru ziarul nostru, Gheorghe Ciripelu.

Plătesc impozite pe case ce nu mai sunt!
Potrivit declarației lui Gheorghe Ciripelu, omul plătește de ani buni impozit la Primăria Ocnele Mari, ceea ce nu i se pare normal, odată ce nu mai poate fi vorba despre un imobil pe care să-l dețină în stațiune. „Plătesc taxe, impozite la Ocne pentru case ce nu mai există. Nu mi se pare normal. Am fost sunat de la Primăria din Ocne să merg să achit impozitul până-n martie, astfel putând beneficia și de acea reducere de 10%. Mi s-a mai spus că dacă nu plătesc taxele, mi se va opri pensia. Așa ceva nu e corect. Cei de la București, mă refer la miniștri, când au auzit că am plătit ani buni impozitul, au spus că am plătit degeaba”, a precizat Ciripelu.
Prezent și la recenta dezbatere privind situația strămutaților de la Ocne, Gheorghe Ciripelu a ținut să declare că, în continuare, nu s-a schimbat nimic: „Tot fără acte pe case. Domnule prefect, dacă vă arăt un extras cu dările plătite la Ocne vă minunați!”