„Bani mai mulţi în buzunarul românilor înseamnă stimularea consumului”


• declară deputatul Vlădoiu, care prezintă principalele ţinte economice ale Guvernului Ponta în 2014

 

Conform datelor oficiale deţinute de către deputatului Aurel Vlădoiu, România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în 2013. „Producţia industrială şi producţia agricolă au avut creşteri economice record în Europa, timp în care Guvernul Ponta a crescut numărul de locuri de muncă stabile din economie. În acest timp, Italia a pierdut 172.000 locuri de muncă, iar Spania – 674.000. De asemenea, a fost consolidată stabilitatea macroeconomică, deficitul bugetar fiind sub ţinta de 3% din PIB”, declară Vlădoiu. În acest timp, Guvernul USL a făcut numeroase „reparaţii sociale”, crescând pensiile şi salariile, dar şi venitul minim garantat. „Eu consider că am guvernat corect, adică am plătit datorii din trecut, am plătit arierate mai vechi de 90 de zile. În acest timp, s-au mărit subvenţiile pentru agricultori de la 100 de euro în 2011 la 160 de euro în 2014”, mai spune Vlădoiu.

În acest an e nevoie de bani pentru stimularea consumului, astfel că majorarea pensiilor cu 3,76%, creşterea salariului minim cu 12,5%, creşterea venitului minim garantat cu 4,5%, creşterea salariilor medicilor rezidenţi şi a profesorilor debutanţi vor conduce la atingerea acestei ţinte. În scurt timp, va fi introdusă impozitarea diferenţiată (8%, 12% sau 16%) pentru salariile mici. „Va fi redus CAS, va fi scutim de impozit profitul reinvestit şi va continua proiectul de succes al reducerii TVA la pâine cu alte alimente de bază. De asemenea, se va proceda la reducerea CAS la angajator, pentru o «povară fiscală» redusă”, declară Vlădoiu. „În schema de ajutor de stat pentru firmele private care creează minim 20 noi locuri de muncă, Guvernul va suporta jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale a locurilor de muncă nou create ca urmare a accesării acestei facilităţi. De asemenea, vor fi sprijiniţi producătorii agricoli prin alocarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a sumei de 2,1 miliarde lei, respectiv 1,5 miliarde lei subvenţii. Stimularea creşterii economice are loc şi prin creşterea investiţiilor publice”, a mai spus Vlădoiu.

Una dintre cele mai importante măsuri pentru 2014 priveşte absorbţia fondurilor europene. „În acest sens, trebuie majorată cofinanţarea pentru absorbţia fondurilor europene cu 0,5 puncte procentuale. De asemenea, trebuie asigurată finanţarea programelor de investiţii la nivelul autorităţilor locale, de la 14,6 miliarde lei  în anul 2013 la 18,4 miliarde lei în anul 2014, respectiv o creştere de 26%”, a mai spus Aurel Vlădoiu.