Bani de la UGPR Vâlcea pentru pensionarii bolnavi


• sunt vizați vârstnicii imobilizați la pat sau cei cu afecțiuni oncologice

• totul în baza dovezilor medicale

De la începutul anului și până-n prezent, 50 de pensionari bolnavi de cancer sau care sunt imobilizați la pat ca urmare a unor accidente vasculare au primit ajutoare financiare din partea Uniunii Generale a Pensionarilor din România, filiala Vâlcea. „Având în vedere situația grea în care trăiesc majoritatea pensionarilor, în special cei bolnavi, fără sprijin din partea statului, anual, în baza bugetului UGPR Vâlcea, asigurăm ajutoare modice, cel drept, dar care îi ajută cât de cât pe acești sărmani. Ajutoarele sunt nerambursabile. Din păcate, din membri CAR Pensionari și, implicit, ai UGPR, avem un număr foarte mare de vârstnici imobilizați la pat, oa­meni ce au suferit accidente vasculare și care se bazează doar pe pensii mizere, de aproximativ 350 lei. În baza unor dovezi medicale, a unor adeverințe care să ateste boala de care suferă, oferim și ajutorul financiar”, precizează, pentru „Cu­rie­rul de Vâlcea”, Gheorghe Dinescu, președinte UGPR, filiala județeană. Menționăm că, deocamdată, din bugetul anual al instituției, de 6.000 lei, s-au acordat 50 de aju­toare în sumă totală de 3.000 lei. La un calcul, ar fi vorba, în medie, de 60 lei/per­soa­nă. „Este o sumă extraordinar de mică, dar care aduce un sprijin acelei per­soa­ne suferinde. Ajutoarele vizează doar bolnavii. În cazul celor bolnavi de cancer, al căror tratament se face an de an, acordăm și noi, anual, acest sprijin financiar. Chiar zilele trecute, am ajutat, cu câte 100 lei, două pensionare din Pesceana, de 58 și 65 de ani, ambele imobilizate la pat ca urmare a unor accidente vasculare. Pensiile lor nu depășesc 350 lei/lună, prea puțin pentru a face față tratamentelor în condițiile în care statul nu le mai oferă alt ajutor”, a mai declarat Gheorghe Dinescu.

„Și accidentele vasculare trebuie incluse în grila de handicap”

Cum numărul persoanelor care au suferit un accident vascular și nu mai au nici un sprijin din partea statului este foarte mare și continuă să crească de la an la an, conducerea Uniunii Generale a Pensionarilor din România, filiala Vâlcea, are de gând să dezbată această problemă la București, în ședința ce va avea loc pe 20 septembrie, la sediul general al UGPR-ului. „Voi face la București propunerea ca și accidentele vasculare să fie incluse în diferite grupe de handicap. Acești oameni suferinzi trebuie să beneficieze și de un sprijin din partea statulului. Ca președinte al Comisiei de Sănătate și Asistență Socială pe Vâlcea voi ridica și această problemă. Totul pornește de la nefinanțarea sistemului de asistență socială”, susține Gheorghe Dinescu.

Menționăm că de sprijinul financiar oferit de UGPR, filiala Vâlcea, beneficiază membri instituției, pensionarii bolnavi, în baza unor dovezi medicale.