AURELIAN BROASCĂ expune în centrul Râmnicului


„Povești cu chip” sau povești din chipuri este cea mai nouă expoziție personală de pictură ce poartă semnătura lui Aurelian Broască
Cei care nu l-au cunoscut încă pe Aurelian Broască sunt invitați vineri, 1 octombrie 2021, de la ora 18.00, în Galeria «Artex» din centrul Râmnicului. Aici se va desfășura vernisajul expoziției „Povești cu chip” a artistului constănțean, expoziție organizată de Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniuni Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și filiala Constanța a UAP din România.
„Ceea ce surprinde cu adevărat la acest pictor, în marea de abstracțiune a artei contemporane, este abordarea într-o manieră creativă, dar sigură și hotărâtă a genurilor clasice ale artei figurative: portret, peisaj și natură statică. Aurelian Broască optează pentru ele explicit, fără ezitare, le explorează, le încarcă cu nostalgie, le descoperă atmosfera şi sugerează privitorului existenţa unei frumuseţi tainice a chipurilor, a lucrurilor şi a locurilor ce se află dincolo de imaginea creată pe pânză”, ne-a mărturisit, despre artist, criticul de artă Luiza Barcan.

Prin arta sa, Broască relatează povești… cu chip

Modul în care abordează însă Aurelian Broască aceste genuri ale figurativului este, cum spuneam mai sus, unul creative. El poate fi caracterizat drept postmodern și chiar narativ, în sensul în care ele se situează la limita dintre esențializarea lumii percepute și conceptualizarea abstractă, accentuând detaliul expresiv în detrimentul spațialității lumii concrete.
„Artistul experimentează, în același timp, un limbaj cromatic prin care creează o ambianță, ce ajunge în unele lucrări până aproape de o monocromie de albastru, roșu sau violet, fără cezuri sau contrapuncte violente, ce generează o atmosferă învăluitoare. Intenția artistului de a povesti o remarcăm în fiecare lucrare a sa ce are la bază o întâmplare, o poveste, o amintire”, a completat criticul de artă Roxana Bărbulescu.
Prin urmare, reprezentanții Uniunii Artiștilor Plastici din România vă adresează invitația de a descoperi și descifra în noua expoziție de la Galeria Artex „Poveștile cu chip” ale unui artist ce încearcă să rescrie, în felul său personal, canoanele artei figurative.
Material realizat cu sprijinul UAP Vâlcea