Atleții vâlceni se întrec la Memorialul „Octavian și Viorica Enescu”


• un premiu special, de 1.000 de dolari, este pus la bătaie
Sâmbătă, cu începere de la ora 14.30, Stadionul „Municipal” din Râmnicu Vâlcea va fi gazda unui interesant concurs de atletism. Asociația Județeană de Atletism Vâlcea, în parteneriat cu Federația Română de Atletism, Inspectoratul Școlar Județean, DJST Vâlcea și Primăria Râmnicu Vâlcea organizează cea de-a noua ediție a Memorialului „Octavian și Viorica Enescu”. Competiția, devenită una de tradiție în peisajul sportiv al județului nostru, aduce un omagiu foștilor antrenori vâlceni din domeniul atletismului, Octavian și Viorica Enescu. Cei doi au descoperit, pregătit și promovat de-a lungul timpului zeci de campioni la nivel național și internațional. „Nu știu dacă există vreo probă din atletism la care soții Enescu să nu fi avut rezultate de nivel național și internațional. O amintesc aici pe Ionela Târlea, care este reprezentanta atletismului vâlcean, dar sunt mulți alții care au devenit antrenori de loturi naționale, în țară sau în străinătate. Domnul și doamna Enescu iubeau probele tehnice, de viteză și de garduri, dar rezultate au avut la toate probele”, a precizat Mihai Șoimu, președintele Asociației Județene de Atletism Vâlcea.

Fiica soților Enescu se află printre organizatori: „Încercăm să facem un concurs din ce în ce mai bun. Vine toată lumea bună a atletismului”

Așa cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, Alina Enescu (foto alăturat) se află printre organizatorii competiției la care facem referire. Alina este chiar fiica regretaților Octavian și Viorica Enescu. Ea continuă tradiția părinților, fiind iubitoare, practicantă, dar și antrenoare în acest sport. Înaintea întrecerii din week-end, Alina Enescu a oferit câteva declarații legate de memorialul sportiv: „De la an la an, încercăm să facem un concurs mai bun, cu mai mulți sportivi, să avem premii mai consistente, iar rezultatele să se îmbunătățească. Anul acesta, am reușit să aducem și cronometraj electronic, dar și un prag de nivel european pentru săritura în lungime… Este cel mai mare concurs privat de atletism, organizat în România, de câțiva ani buni. Vine toată lumea bună a atletismului. Foști medaliați europeni și mondiali vin cu drag în Zăvoi. În anii următori, dorim să mutăm data competiției, pentru a reuși să aducem și sportivi de nivel internațional. Avem probe de la toate categoriile de vârstă, copii, juniori, tineret și seniori, un număr de 26 de probe în concurs. În total, vor fi peste 200 de sportivi. La 400 metri garduri băieți, pentru juniori I, avem un premiu special de 1.000 dolari, pentru cine bate recordul unui elev al tatălui meu, Mircea Popescu. Încă nu a luat nimeni acest premiu”.

Alina Enescu conduce Clubul Proolimpic din Râmnicu Vâlcea

Spuneam despre fiica regretaților Octavian și Viorica Enescu că este o mare iubitoare a atletismului, dar și o persoană care desfășoară activități în acest domeniu. Asta pentru că Alina Enescu este cea care conduce Clubul Proolimpic din Râmnicu Vâlcea. „Este un club privat, unde copiii se pot antrena la atletism și înot, am copii de la 5 până la 16 ani. Sper să calc pe urmele părinților mei. Mergem și la concursuri, am copii foarte talentați, dar ei sunt încă mici. Atletismul este frumos, dar și greu, trebuie sa faci sacrificii, altfel nu ajungi la mari performanțe”, ne-a detaliat Alina.

Câteva date despre soții Octavian și Viorica Enescu

Octavian Enescu (1933-2006) a fost unul dintre cei mai cunoscuți tehnicieni ai atletismului românesc, specializat în principal în probele de sprint. „Nea Bobo”, cum îl alintau apropiații, a avut o carieră plină de satisfacții. Printre atletele de renume internațional pe care acesta le-a descoperit și pregătit se numără chiar și Viorica Suică (1945-2015), cea care avea să-i devină ulterior soție. Antrenoarea emerită Viorica Enescu a pregătit-o, timp de 13 ani, pe Ionela Târlea.