Atenție, primari: VIN AJUTOARE PENTRU INVESTIȚIILE AFECTATE de inflație


Ministerul Dezvoltării anunță că asigură continuarea investițiilor și propune măsuri pentru soluționarea creșterii prețurilor din construcții
Având în vedere problemele generate de creșterile globale de prețuri, ale materialelor de construcții, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanților și ale celor din domeniul energetic, precum și cele generate de războiul din Ucraina, care afectează lucrările de construcții, Ministerul Dezvoltării a inițiat o nouă OUG care prevede ajustarea valorilor din contractele de investiții publice.
După cum este cunoscut, în urma creșterii prețurilor materialelor de construcții din 2021, Ministerul Dezvoltării a propus o soluție, anul trecut, prin care au fost salvate, de la sistarea lucrărilor, 1.675 de investiții finanțate de MDLPA, printre care spitale, școli și drumuri, în valoare totală de aproape 600 milioane de lei. Măsura prevedea lucrările aflate în execuție. Noua măsură prevede soluții și pentru contractele aflate în procedură de achiziție și cele aflate în derulare, finanțate din fonduri guvernamentale sau europene.
„Ajustarea se realizează exclusiv pentru restul rămas de executat din contracte, în baza unui nou act adițional la contract și se va face la fiecare situație de plată. Formula de ajustare este similară cu formula simplă din HG nr. 1/2018, folosește indicele global în construcții ICC, diseminat de către Institutul Național de Statistică. Data de referință va fi luna anterioară ofertei în baza căreia a fost încheiat contractul de finanțare. Astfel, asigurăm ca fenomenul creșterii diferitelor componente din contractele de lucrări publice să fie acoperit financiar. Contractanții pot depune, în primele 45 de zile după intrarea în vigoare a noii OUG, solicitare către autoritățile contractante pentru ajustarea valorii contactelor de investiții publice”, se arată într-un comunicat de presă transmis pe marginea acestui subiect.
Sursă foto: Arhivă