Astra Zeneca și Moderna au «murit» la Vâlcea. NIMENI NU LE MAI VREA! Doar unul din cinci vâlceni este vaccinat cu ambele doze!


Autoritățile județene au comunicat, miercuri după-amiaza, noi vești îngrijorătoare (ca să nu le numim proaste de-a dreptul!) privitoare la desfășurarea campaniei de vaccinare în județul Vâlcea. Astfel, deși a demarat de aproape șase luni (din data de 4 ianuarie 2021), în județul nostru au fost vaccinate, cu una sau două doze, doar 80.000 de persoane. Prin raportare la întreaga populație a județului nostru (sigur, nu orice vâlcean este eligibil pentru a fi vaccinat) ce se ridică la aproximativ 380.000 de locuitori, rezultă că puțin peste 20% din populație este vaccinată cu una sau două doze și mai puțin de atât cu ambele doze. În concret, până la nivelul datei de 22 iunie 2021 (inclusiv) numărul vâlcenilor imunizați complet era de 79.000, în timp ce alte 10.000 de persoane se aflau în perioada de după administrarea primei doze.
Și mai îngrijorător este că numărul persoanelor care se vaccinează cu prima doză scade aproape de la o zi la alta. În prezent, cu greu mai putem întâlni zile în care numărul celor care se vaccinează pentru prima dată ajunge la 300 de persoane. Asta în condițiile în care, prin lunile martie-aprilie, au fost zile în care și 700-800 de vâlceni au fost vaccinați cu prima doză în decurs de o zi. Totul se traduce prin faptul că, în principiu, vâlcenii care au fost interesați de vaccin au venit deja în centrele de imunizare și că, de acum încolo, oamenii sceptici pot fi convinși să vină la vaccinare doar prin stimulente sau prin anumite politici pe care le-ar putea elabora și implementa Ministerul Sănătății la nivel național.

Janssen a luat «fața» vaccinului de la Pfizer

De asemenea, în ultima perioadă, în Vâlcea, dozele de Astra Zeneca și Moderna aproape că nu mai sunt dorite de vreo persoană care se vaccinează cu prima doză. De un oarecare succes se mai bucură serurile de la Pfizer și Janssen, chiar dacă și acestea par că nu prea îi mai atrag pe vâlceni. Janssen a câștigat oarecum popularitate în ultimele săptămâni prin prisma faptului că este necesară doar o doză, iar vaccinul poate fi administrat în cabinetele medicilor de familie.
Numărul total al dozelor de vaccin anti COVID-19 administrate în județul Vâlcea până la data de 23 iunie 2021 (atât la doza nr. 1, cât și la doza nr. 2) este de 148.597. Dintre acestea 127.583 au fost doze de vaccin Pfizer BioNTech, 4.395 doze de vaccin Moderna, 11.415 doze de vaccin AstraZeneca și 5.204 doze de vaccin Janssen.

În lipsă de «clienți», autoritățile organizează echipe de vaccinare care să meargă din poartă în poartă!

Reprezentanții Prefecturii Vâlcea au anunțat că, în această săptămână, se vor organiza echipe mobile de vaccinare care se vor deplasa în patru localități și vor vaccina persoanele interesate. Cele patru comune vizate sunt Alunu și Bunești (în data de 24 iunie), Bărbătești (în data de 25 iunie) și Muereasca (în data de 26 iunie). Au fost anunțate autoritățile publice locale și instituțiile abilitate pentru promovarea acestei campanii de vaccinare din mediul rural. Vaccinarea este gratuită și voluntară.
Material realizat cu sprijinul Prefecturii Vâlcea