Antrenoarea Victorina Bora trage un semnal de alarmă: „Trebuie să avem grijă de campioanele mondiale. Cred că ele nu trebuie să ajungă încă de pe acum în Liga Naţională şi să stea în afara terenului”


Performanţa obţinută duminică de componentele lotului de handbal feminin al României, care au câştigat medalia de aur la CM Under 18 din Macedonia, se datorează şi muncii asidue a celor două antrenoare de la Centrul Naţional de Excelenţă din Râmnicu Vâlcea, Victorina Bora (foto dreapta) şi Luminiţa Huţupan-Dinu (foto stânga). Clubul finanţat de Primăria Râmnicului şi Federaţia Română de Handbal a dat nu mai puţin de şase jucătoare din totalul celor 16 convocate de selecţionerul Aurelian Roşca pentru acest turneu final.
La finalul meciului câştigat în ultimul act contra reprezentativei Germaniei (scor final 32-21), antrenoarea Victorina Bora şi-a oferit punctul de vedere cu privire la viitorul tinerelor handbaliste care au triumfat în cea mai puternică întrecere planetară destinată categoriei lor de vârstă: „Am spus în mai multe rânduri despre aceste handbaliste că sunt născute pentru a câştiga medalii şi iată că lucrul acesta s-a întâmplat la Mondialul din Macedonia. Mă bucură nespus de mult faptul că fetele născute în anii 96-97 au reuşit să devină campioane mondiale la categoria lor vârstă. Ele au avut puterea de a trece peste eşecul de anul trecut de la Campionatul European din Polonia. Este binecunoscut acel episod nefericit în care, din cauza unui gol primit pe finalul meciului cu Portugalia, am ratat calificarea în semifinalele întrecerii şi implicit şansa de a ne lupta pentru o medalie. Iar această generaţie este una care merită să câştige medalii. Mă bucur foarte mult că ele au reuşit să dovedească lucrul acestea chiar la un campionat de o maximă importanţă, adică unul mondial. Fetele merită felicitate, dar şi antrenorii lotului naţional, cât şi părinţii pentru că le-au sprijinit şi îndrumat spre acest sport. Cu toţii merită felicitări! Însă, vreau să vă mai spun un lucru foarte important. Acum, după acest succes, ele vor fi căutate de echipe din Liga Naţională. Trebuie să aibă mare grijă cu cine semnează. Chiar dacă au devenit campioane mondiale la junioare, asta nu le asigură un loc de titular la o echipă din Liga Naţională. Ori, pentru o handbalistă obişnuită să joace meci de meci şi să marcheze multe goluri, statul în afara terenului va face foarte mult rău. Părerea mea este că aceste jucătoare, chiar dacă vor avea oferte de la cluburi din Liga Naţională, ar trebui să mai aştepte. La vârsta aceasta ar trebui să joace în Divizia A, să aibă multe meciuri în picioare, să se formeze şi abia peste unul sau chiar două sezoane să facă pasul cel mare spre Liga Naţională. Nu trebuie să se gră­bească acum fiindcă riscăm să le pier­dem. Trebuie să avem mare gri­jă de aceste jucătoare, pentru că ele ne vor reprezenta cât de curând la nivel de tineret. Iar apoi, peste alte câteva sezoane, tot din rândul lor ar trebui să se formeze şi noua generaţie la nivel de senioare. Spun încă o dată, cu toată responsabilitatea, că trebuie să avem mare grijă de aceste fete!”.