Aniversarea oraşului Horezu


horezu10• comunitatea condusă de Ilie Fârtat a marcat săptămâna trecută 525 de ani de la atestarea documentară

De miercuri, 5 septembrie, admi­nis­traţia din Horezu a organizat „Zilele oraşului”, eveniment înscris în pro­iectul „Promovarea produselor şi a evenimentelor turistice specifice din zona depresionară Horezu pentru dezvoltarea şi consolidarea turismului în Nord-Vestul Judeţului Vâlcea” cod SMIS 16531. Evenimentul a debutat cu simpozionul „Horezu, trecut şi viitor, tradiţie şi noutate”. La Casa de cultură „Constantin Brâncoveanu” au fost invitaţi foşti primari, viceprimari şi consilieri locali ai oraşului Horezu, reprezentanţi ai unor instituţii publice din oraş, profesori. Joi, 6 septembrie, în sala de spectacole a Casei de cultură a avut loc un teatru de păpuşi, iar vineri seară, de la ora 20.00, în centrul oraşului a fost organizată discotecă în aer liber.

horezu7Oraş patriarhal şi pitoresc

 

Sâmbătă, 8 septembrie, în centrul oraşul Horezu s-a deschis târgul de meşteşuguri tradiţionale, dublat de parada costumelor populare (însoţită de fanfara „Gabriel Chaborschi” din Rm. Vâlcea şi ansambluri folclorice din judeţele Gorj, Olt şi Vâlcea). Cu acest prilej, primarul Ilie Fârtat a deschis oficial evenimentul. Pe scenă au mai urcat prefectul Mircea Nadolu, depu­taţii Cristian Buican şi Aurel Vlădoiu, vicepreşedintele CJ Bogdan Pistol, dar şi primarii Sorin  Bîzîc (Băbeni) şi Mihai Mateescu (Băile Govora). „Oraş patriarhal şi pitoresc, capitală a ceramicii populare româneşti, oraşul Horezu împlineşte 525 de ani de atestare documentară. Prima atestare documentară a oraşului dumnea­voastră a fost făcută în anul 1487, în Râmnic, de către voievodul acelor vremuri, Vlad Călugărul. Ulterior, loca­litatea a fost donată mănăstirii horezu8Hurez (Horezu) de către Constantin Brân­coveanu. 5 septembrie 1487, data atestării documen­tare, reprezintă ziua de naştere a comunităţii care s-a format pe aceste meleaguri. Ca în fiecare an, administraţia publica locală marchează acest moment aniversar prin manifestări culturale, sportive şi artistice. Cu acest prilej, îl felicit pe domnul primar Ilie Fârtat pentru modul cum a organizat manifestările din acest an şi îl asigur că voi fi, ca depu­tat al zonei Horezu, un permanent sprijin pentru rezolvarea problemelor comunităţii şi o voce activă în Parlamentul ţării”, a transmis deputatul zonei Horezu, Aurel Vlădoiu.

Program variat

 

horezu9De la ora 13.00, la Club „Incubator 107”  a avut loc concursul de desene şi concursul de olărit cu amatori intitulat „Strâmbă roată”. În seara zilei de sâmbătă au fost premiate cuplurile care au aniversat „nunta de aur”  (50 de ani şi 60 de ani de la căsătorie), dar şi tinerii care împlinesc vârsta de 18 ani la începutul lunii septembrie. În ultima zi a sărbătorii de la Horezu au fost programate următoarele acţiuni: defilare motociclete şi buggy, concursuri ciclism şi cros (centrul ora­şului şi punctul „Treapt”). De aseme­nea, pe toată durata evenimentului, în diferite locaţii din Horezu au avut loc competiţii sportive la fotbal, şah, tenis de câmp şi table, iar câştigătorii au fost premiaţi.