Alcoolul rămâne actor principal pe drumurile Vâlcii


Consumul de băuturi alcoolice constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor. Analiza de risc la nivelul judeţului Vâl­cea, în perioada 01.01. – 31.12.2011, relevă faptul că pe fondul consumului de băuturi alcoolice,  pe raza judeţului Vâlcea s-au produs un număr de 49 accidente soldate cu 2 morţi, 12 răniţi grav şi 50 răniţi uşor.

În acest sens, în data de 8 martie 2012, la nivelul judeţului Vâlcea  au fost organizate acţiuni care să vizeze combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, cu accent deosebit pe conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice. De cele mai multe ori, con­du­cătorii auto aflaţi sub influenţa bău­tu­rilor alcoolice comit frecvente încăl­cări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depă­şiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

În cadrul activităţilor desfăşurate  pe acest segment au fost reţinute, în vederea suspendării, un număr de 9 permise de conducere (din care 8 pentru consumul de băuturi alcoolice) şi a fost  constatată o infracţiune pen­tru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o concentraţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge, aceasta pedepsindu-se cu închisoare de la unu la cinci ani, conform legislaţiei în vi­goare.

În aceeaşi zi, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei municipiului Râmnicu Vâl­­cea au depistat în trafic pe Cons­tantin D., de 44 de ani, din localitate, în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen, iar în urma testării cu apa­ratul etilotest a rezultat o alcoo­le­mie de 0,57 mg/litru alcool pur în aerul expirat.

Conducătorului auto i-a fost întoc­mit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influ­enţa băuturilor alcoolice. Poliţiştii din ca­drul Poliţiei oraşului Brezoi, în jurul orei 20.11, au identificat în trafic pe  Mihai L., de 42 de ani, din oraşul Bre­zoi, în timp ce conducea auto­tu­rismul marca Fiat, pe strada Unirii, din loca­litate. În urma testării cu aparatul etilo­test a rezultat o alcoolemie de 1,21 mg/litru alcool pur în aerul expi­rat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Ora­şului Brezoi în vederea recoltării de probe biologice, dar acesta a refu­zat.

Astfel că, faţă de Mihai L. se efec­tu­ează cercetări sub aspectul săvâr­şirii infracţiunilor de conducere pe drumu­rile publice a unui auto­ve­hi­cul sub influ­enţa băuturilor alcoolice şi re­fuz de a se supune recoltării pro­be­lor biologice, în vederea stabilirii alcoo­lemiei.

Poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 8 Poliţie Rurală Lăpuşata, în jurul orei 15.30, au depistat în trafic pe Marinel C., de 42 de ani, din comuna Roeşti, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia, pe DN 65 C.

În urma verificărilor efectuate în ba­zele de date ale poliţiei s-a stabilit că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule şi, întrucât emana miros de alcool în aerul expirat, a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat. Con­­ducătorul auto a fost condus la Spi­­talul oraşului Horezu, unde i s-au re­­coltat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Totodată, în urma cercetărilor efec­­tuate s-a mai constatat că în auto­tu­rism se afla şi  Ilior B., de 34 ani, din comuna Roeşti, posesor de permis de condu­cere, care cu bună ştiinţă a încre­dinţat autoturismul în cauză, spre a fi condus de Marinel C., pe DN 65C, deşi cu­noş­tea că nu posedă permis de conducere.

În continuare, se efectuează cer­ce­­tări sub aspectul săvârşii infrac­ţiu­nilor de conducere pe drumurile pu­blice a unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice şi fără a poseda permis de conducere faţă de Marinel C., precum şi de încredinţare cu ştiinţă a unui autoturism pentru conducerea pe dru­mu­­rile publice  unei persoane care nu posedă permis de conducere ori se află sub influenţa alcoolului faţă de Ilior B.

Tot în data de 8 martie, poli­ţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Dră­găşani, au depistat în trafic, pe DN 64, pe conducătorul unui autoturism marca Fiat, Dan G., de 24 de ani, din  municipiul Drăgăşani, iar în urma verificărilor efectuate în bazele de date poliţiştii au constatat că tânărul circula  pe drumurile publice cu autovehiculul neîn­matriculat şi cu număr fals se înma­triculare, astfel, acestuia întoc­min­du-i-se dosar penal.