Accident chimic cu 60 de victime la Oltchim


• nu vă alarmați! Este vorba doar despre un exercițiu ISU
Pompierii vâlceni din cadrul ISU Vâlcea, gata să intervină la un accident chimic petrecut pe platforma chimică. Nu vă alarmați! Este vorba despre un exercițiu de intervenție în cazul unui accident chimic, ce se va petrece la SC Oltchim SA. Se urmărește modul de intervenție într-un astfel de caz al celor de la ISU.
În pavilionul central al societății, de la ora 09.20, se vor prezenta concepția, scopurile exercițiului şi caracteristicile obiectivului.
Vor fi marcate două scenarii de evenimente: scăpare de clor, ca urmare a producerii unei spărturi la un rezervor şi o explozie la una din sobele Claus, cu pierderea semnificativă a unei cantități de acid clorhidric gaz și clor nereacționar. Din cauza cantităților degajate şi a depășii amplasamentului operatorului, la cele două situații va fi pus în aplicație „Planul de urgență externă” şi vor fi acționate sirenele cu semnalul „ALARMĂ LA DEZASTRE” compus din cinci sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. Sirenele vor fi acționate la toate localitățile aflate pe o rază de zece kilometri: Zona roșie: Budești, Buneşti, Galicea, Mihăeşti, Ocnele Mari și Râmnicu Vâlcea; Zona portocalie: Băbeni, Băile Govora, Frâncești, Nicolae Bălcescu, Păușești şi Vlădești.
Din cauza numărului mare de victime (60 de persoane), se pune în aplicare „Planul Roșu” de intervenție.
Exercițiul se va încheia, în jurul orei 13.00, cu semnalul „ÎNCETAREA ALARMEI” – format dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durată de două minute.