Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

17 aprilie 2021

Aberații legislative: Cotizația de sindicat, oprită de angajator ?!


Contractele colective de muncă pot fi negociate în noi situaţii în cazul instituţiilor şi autorităţilor publice, se arată într-un act normativ care a modificat deja Legea dialogului social

CCI Vâlcea anunță că Legea nr. 1/2016 pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social nr. 62/2011 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 26 din 14 ianuarie şi se aplică din data de 17 ianuarie. Prin intermediul acestui document s-a stabilit că negocierea contractelor colective de muncă este posibilă şi la nivelul regiilor autonome, companiilor naţionale, asimilate grupurilor de unităţi, precum şi la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice care au în subordine sau în coordonare alte persoane juridice care angajează forţă de muncă.

„În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice care au în subordine sau în coordonare alte persoane juridice care angajează forţă de muncă, contractul colectiv se încheie între conducătorul autorităţii sau instituţiei publice şi sindicatele legal constituite şi reprezentative, potrivit legii”, este punctat în noul act normativ.

În ceea ce priveşte personalul bugetar, în contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de activitate părţile stabilesc în mod expres modalităţile de negociere a contractelor colective la nivelul autorităţilor şi instituţiilor ce au în subordine/coordonare alte persoane juridice care angajează forţă de muncă, autorităţi/instituţii aflate în coordonarea/subordonarea autorităţii publice centrale. Pe lângă aceste aspecte legate de negocierea contractelor colective de muncă — ce nu existau până acum în Legea dialogului social –, actul normativ publicat săptămâna trecută prevede că un sindicat poate fi afiliat la o singură federaţie sindicală, la nivel naţional. De asemenea, o federaţie sindicală poate fi afiliată unei singure confederaţii sindicale, la nivel naţional. În acelaşi timp, un angajator poate fi afiliat la o singură federaţie patronală, la nivel naţional, iar o federaţie patronală poate fi afiliată la o singură confederaţie patronală de rang superior, la nivel naţional.

Tot potrivit Legii nr. 1/2016, angajatorii reţin şi virează sindicatului cotizaţia de sindicat pe statele lunare de plată, însă numai la cererea organizaţiei sindicale şi cu acordul membrilor acesteia.

Etichete: , , ,

Poți comenta aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Actualitate