A venit „Ziua Z” a reorganizării combinatului


După cum vă informam și anterior, creditorii „Oltchim” au fost convocaţi, la Tribunalul Vâlcea, ca să discute confirmarea modificării planului de reorganizare, după ce, la Adunarea creditorilor din 19 octombrie, le-a fost prezentată evoluţia demersurilor întreprinse în legătură cu proiectul de modificare a strategiei de vânzare a societăţii debitoare. Aceste demersuri sunt făcute abia acum, deşi societatea a anunţat, încă din august, că schimbă metoda de privatizare şi că se vinde pe bucăţi, sub binecuvântarea Ministerului Economiei.
La Adunarea creditorilor, Banca Transilvania a solicitat prezentarea unui material care să cuprindă informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active (implicit cu menţionarea creditorilor garantaţi cu fiecare în parte dintre acestea) pe care consultantul le-a identificat şi demersurile efectuate în vederea valorificării acestora. Astfel, procesul de vânzare este posibil să fie întârziat, cu toate că Ministerul Economiei se aştepta ca acesta să fie finalizat până la finalul anului.
Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru „Oltchim” şi a transmis că opinează că procesul de vânzare astfel cum figurează în planul de reorganizare aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
Recent, Ştefan Vuza, preşedintele Grupului Serviciile Comerciale Române, şi-a reconfirmat interesul să cumpere combinatul „Oltchim” și constituirea Companiei Române de Chimie, formată din Chimcomplex şi Oltchim. În ultimii trei ani, Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare şi a purtat mai multe corespondenţe la autorităţile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister).