Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

13 iulie 2020

A fost promulgată Legea administraţiei publice locale


Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 12 iulie decretul privind promulgarea Legii pentru modi­ficarea şi completarea Legii administraţiei publice locale, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Legea, care fusese adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, pe 18 februarie, a fost contestată de preşedintele Klaus Iohannis în luna martie, când a trimis Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra actului normativ de modificare şi completare a Legii administraţiei publice locale 215/2001.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în sesizarea către CCR preşedintele Iohannis arăta atunci că, ”prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea criticată contravine unor norme şi principii constituţionale”.
În sesizare, Iohannis afirmă că actul normativ a fost adoptat cu nesocotirea prevederilor articolului 61 şi ale articolului 75 din Constituţie, fiind încălcată competenţa primei Camere sesizate – Camera Deputaţilor, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Senat.
“În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate nesocoteşte şi principiile constituţionale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, se arată în sesizare.
Una dintre criticile preşedintelui a vizat reglementarea momentului de la care se calculează termenele prevăzute pentru dizolvarea de drept a consiliului local/judeţean.
În ziua de 20 mai 2019, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins ca neîntemeiată obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate. Decizia a fost definitivă şi general obligatorie.

Etichete: , ,

Poți comenta aici

Alte articole de la Politică și Administrație