94 de ani de la nașterea maestrului Gabriel Chaborschi


Anul acesta, pe 30 august, s-au împlinit 94 de ani de la nașterea maestrului Gabriel Chaborschi, în prezent, în Râmnic, activând fanfara ce-i poartă numele, condusă de către profesorul Andrei Constantin.
Gabriel Chaborschi s-a născut pe 30 august 1924 în Cărbunești, județul Gorj. A venit în Râmnic la finele anilor 50, de la Craiova, de unde își făcuse studiile (la Conservatorul „Cornetti”, ucenicind la școala unor dascăli renumiți, precum Constantin Baciu, Mihai Bârcă, George Petrescu, Petre Severin), își descoperise și-și exersase vocația de dirijor (începând cu corul Conservatorului, al Societății corale „Cântarea Olteniei” și continuând cu alte coruri și orchestre) și, mai ales, acumulând experiență metodologică și managerială în cadrul unor instituții noi, în sistemul de educație populară al vremii – Casa Regională a Creației Populare Oltenia și Școala Populară de Artă Craiova.
Stabilit în Râmnic, Gabriel Chaborschi și-a continuat și și-a desăvârșit (auto)formarea, desfășurând în paralel cu munca didactică o productivă practică dirijorală, la conducerea unor orchestre și coruri. Cartea sa de vizită, cu vastă experiență, l-a recomandat să ocupe, în anii 1969-1973, postul de metodist pentru activitatea muzicală în cadrul CJCP Vâlcea, post omologat ulterior de minister cu funcția de dirijor. În această calitate, Chaborschi a coordonat, ani buni, sectorul muzical; un sector vital pentru funcționarea instituției. Mai precis, l-a îmbunătățit, conturându-l și făcându-l operațional.
Experimentatul muzician s-a implicat, ca profesor de canto, în activitatea tinerei Școli Populare de Artă din Râmnicu Vâlcea, colaborând cu ceilalți profesori de specialitate, aducându-și contribuția și-n cadrul secției muzicale a Studioului artistului amator. În paralel cu munca metodică și didactică, Gabriel Chaborschi a continuat să desfășoare o intensă activitate de dirijor și animator cultural, obținând performanțe deosebite, mai ales la pupitrul orhestrei Ansamblului de operetă al Teatrului Popular Râmnic-Vâlcea și ca îndrumător al multor formații instrumentale, între care Fanfara elevilor. Menționăm că, din 1995, fanfara Palatului Copiilor și Liceului de Arte poartă numele omului de cultură, dirijorului și folcloristului Gabriel Chaborschi. Astfel, „moștenirea” artistică a lui Gabriel Chaborschi este continuată de Constantin Andrei, absolvent al Școlii Populare de Arte Râmnicu Vâlcea: fanfara desfășoară o activitate concertistică permanentă.
Datele ne-au fost furnizate de către prof. Constantin Andrei, dirijorul și coordonatorul Fanfarei „Gabriel Chaborschi”.