29 mai, ziua cea mare pentru Oltchim


La iniţiativa deputatului Cristian Buican şi a senatorului Emilian Frîncu, vineri, 25 mai, vâlceanul Daniel Chiţoiu – ministrul Economiei şi Comerţului a efectuat o vizită de lucru la Oltchim. Trebuie spus că aceasta a fost prima vizită de lucru la o societate comercială a ministrului Chiţoiu de la învestirea noului Guvern. La şedinţa de lucru, au mai participat primarul Romeo Rădulescu, preşedintele Ion Cîlea, deputatul Aurel Vlădoiu şi sindicalistul Mihai Diculoiu. Conform comunicatului de presă remis de PNL Vâlcea, s-au convenit următoarele:

• urgentarea accesării de către Oltchim a unui credit de 40.000.000 euro necesar pentru capitalul de lucru – achiziţionarea de materii prime, plata utilităţilor şi a sala­riilor restante şi a celor curente – astfel încât instalaţiile să funcţioneze la 60% din capacitate. Acest lucru ar duce combinatului condus de Constantin Roibu în zona renta­bilizării. În acest sens, mâine, va avea loc la Bucureşti o întâlnire între ministrul Economiei şi Comerţului, conducerea unor bănci şi conducerea Oltchim;

• accelerarea procedurilor de majorare a capitalului social prin conversia creanţei AVAS în acţiuni, conform avizului Comisiei Europene din data de 7 martie 2012

• ministrul Daniel Chiţoiu va desemna o comisie care va negocia cu OMV Petrom preţul de achiziţie al rafinăriei de la Arpechim Piteşti, astfel încât potenţialii investitori interesaţi de funcţionarea Oltchim în sistem integrat să cunoască preţul de achiziţie al rafinăriei.

În cadrul şedinţei conduse de directorul general Roibu, s-a mai convenit că se va respecta termenul de 30 sep­tem­­brie 2012 ca dată a privatizării societăţii. Până atunci, Ministerul Economiei şi Comerţului va urmări funcţionarea com­binatului vâlcean în condiţii de rentabilitate şi linişte so­cială (salarii la timp şi respectarea calendarului privatizării).