28 iunie 2018 – ziua în care Vâlcea stă în loc: Renaşterea sau falimentul CET Govora?


Planul de reorganizare elaborat de administratorul judiciar Euro Insol pentru CET Govora prevede plata a doar un sfert din totalul de circa 406 milioane lei al datoriilor înscrise la masa credală a companiei, respectiv 99,1 milioane lei, scrie Profit.ro: „Angajații CET Govora își vor primi restanțele salariale, în valoare totală de circa 212.000 lei, în termen de 30 de zile de la confirmarea planului de reorganizare de către instanța de judecată. Creanțele garantate, deținute de Alpha Bank (37,6 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (7 milioane lei), ANAF (6,65 milioane lei) și Complexul Energetic Oltenia (2,25 milioane lei) – în total 53,5 milioane lei, vor fi plătite eșalonat pe durata de trei ani a planului de reorganizare”, se arată în text.
La fel este preconizat și pentru creanțele bugetare în sumă totală de 45,39 milioane lei, din care cele mai mari sunt deținute de ANAF (34,26 milioane lei), Ministerul Finanțelor Publice (5,32 milioane lei) și Administrația Fondului pentru Mediu (4,779 milioane lei). „Creditorii chirografari nu vor fi plătiți, reducerea cuantumului creanței vizează 100%”, se menționează în planul de reorganizare. Cei mari mari creditori defavorizați sunt Complexul Energetic Oltenia (peste 194 milioane lei, 47,7% din totalul masei credale), CFR Marfă (peste 21 milioane lei, 5,18% din masa credală) și acționarul unic Consiliul Județean Vâlcea (17,25 milioane lei). Până la pronunțarea judecătorului sindic, planul trebuie votat de către creditori, adunarea generală a acestora fiind convocată, în acest scop, pe 28 iunie.
Cu 48% din creanţe, CEO poate falimenta CET, dacă se aliază cu alţi creditori defavorizaţi semnificativi şi respinge planul ce prevede investiții de peste 152 milioane lei în cei trei ani de reorganizare pentru respectarea normelor în vigoare privind emisiile poluante, pentru a putea obține autorizația integrată de mediu, fără de care nu va mai putea funcționa, o instalație de desulfurare a gazelor la două cazane pe cărbune, în valoare de peste 115 milioane lei, TVA inclusă, lucrare plătită în proporție de 5% în avans, pentru restul urmând a se contracta scrisori de garantare și acreditive bancare. Planul depinde și de succesul programului de vânzări de active al principalului client și debitor, aflat de asemenea în insolvență – combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea.
„Euro Insol estimează că CET Govora va încasa din ea 25 milioane lei în primul semestru al anului viitor și 18,3 milioane lei în a doua jumătate a anului 2019. Euro Insol mai preconizează că, pe perioada planului de reorganizare, CET Govora va mai încasa 33 milioane lei, pe care îi va putea utiliza pentru investiții, beneficiind de o prevedere mai puțin cunoscută a Codului Fiscal. Astfel, acesta stipulează că societățile unde consiliile locale sau județene sunt acționari majoritari și care derulează proiecte cu asistență financiară din partea UE varsă impozitul pe profit de 16% nu la bugetul central de stat, ci la cel local sau județean. Cu banii respectivi se constituie așa-numitul Fond de întreținere, înlocuire și Dezvoltare (Fondul IDD), din care se pot face investiții în întreținerea, înlocuirea și dezvoltarea activelor date în concesiune societății și care fac parte dintr-un proiect cu fonduri UE, în cazul de față sistemul de termoficare din Râmnicu Vâlcea și localitățile învecinate. Suma de 33 milioane lei reprezintă impozitul pe profit care va fi datorat Consiliului Județean Vâlcea în urma haircut-ului de 100% aplicat de CET Govora creanțelor creditorilor chirografari, în valoare de peste 206 milioane lei, ștergere de datorii din care va rezulta profit impozabil”, avertizează Profit.ro.