21 de persoane din Vâlcea și Olt, audiate pentru evaziune fiscală


• 12 percheziții domiciliare în cele două județe • grup infracțional, format din 28 de persoane, destructurat • import de produse petroliere, fără taxe și impozite • prejudiciul creat: peste 10.000.000 euro

Vineri dimineață, poliţişti ai Servi­ciului de Combatere a Criminalităţii Or­ganizate Olt, împreună cu procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organi­zată şi Terorism – Biroul Teritorial Olt, au destructurat un grup infracţional organizat, format din 28 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală. Suportul operativ al acţiunii a fost asigurat de ofiţeri ai Serviciului de Investigarea Fraudelor Olt şi al luptătorilor din cadrul Servi­ciu­lui de Protecţie şi Intervenţie Ra­pidă Olt şi Brigăzii Mobile de Jan­darmi Olt, iar suportul informativ a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

În cadrul acţiunii au fost efectuate 12 percheziţii, pe raza judeţelor Olt şi Vâlcea, la domiciliile suspecţilor şi la se­diile unor societăţi comerciale, ad­­mi­nistrate de aceştia. În fapt, membrii grupării sunt suspectaţi că au obţinut beneficii financiare importante, prin uti­lizarea a 20 de societăţi comer­ci­ale, destinate efectuării unor opera­­­ţiuni ilegale cu produse petroliere, zahăr şi ulei. În acest sens, suspecţii au derulat operaţiuni de import de produse petroliere (motorină, benzi­­nă, uleiuri) din Bulgaria, pe care le-au introdus şi comercializat pe terito­­riul României, fără a plăti taxele şi im­po­zitele aferente datorate. În acest scop, membrii grupului au întocmit do­cu­mente false, care să ateste că măr­furile au fost fie returnate în Bul­garia, fie exportate în Ungaria, către alte societăţi comerciale, aflate în gestionarea altor membrii ai aceleiaşi grupări. Procedând în acelaşi mod, aceştia au mai efectuat şi alte opera­ţiuni comerciale, cu ulei de floarea soarelui şi zahăr, pentru care, în mod fictiv, atestau că erau exportate, deşi, în realitate, acestea erau procesate şi ulterior comercializate în super­mar­ket-uri din România. Prejudiciul cau­zat prin activitatea infracţională depă­­șește 10.000.000 de euro. În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat suma de 170.000 lei, aproximativ 1,5 kilograme de bijuterii din aur, cinci ar­me de vânătoare cu glonţ, calibru 7,62mm şi trei pistoale cu bile. De asemenea, au mai fost identificate, în vederea aplicării sechestrului asigură­tor, autoturisme de lux în valoare de peste 2.000.000 de euro. 21 de per­­soane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Olt pen­tru audieri.