2015 – anul marilor proiecte duse la final de către CCI Vâlcea


La finele anului trecut, Valentin Cismaru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, ne-a oferit un scurt bilanţ pentru 2015. La capitolul proiecte europene, Camera a putut bifa un şirag de proiecte de circa trei milioane lei noi şi câteva mii de beneficiari:
„Din punct de vedere al proiectele din fonduri europene, 2015 a adus finalul celor mai multe dosare pentru care am primit finanţare. Asta pentru că ultimii doi ani au reprezentat o perioadă în care s-au realizat aşa-zise resturi de la finanţările europene care trebuiau terminate în 2013 şi care au fost împinse în 2014. Problemele au fost din terminarea unei perioade de finanţare şi trecerea într-o nouă etapă şi în care statul s-a grăbit să realizeze nişte astfel de proiecte fără a mai asigura suficiente finanţări pentru ele, şi de-aici şi problemele noastre. Dar, cu toate aceste probleme, noi am avut şapte proiecte, în care mai bine de 3.500 de cursanţi au putut obţine diplome foarte bine recunoscute în toată Europa. Acest număr, impresionant, după mine, reprezintă o promoţie întreagă a unei universităţi doar că, spre deosebire de universităţi, noi am fost cei care ne-am deplasat pentru cursanţi, nu invers, fapt care a implicat nişte mijloace destul de greu de susţinut, cu transportul unor lectori şi a materialelor didactice în mai multe colţuri ale judeţului şi nu numai. Satisfacţia este că, în primul rând, am avut în vedere zona rurală, acolo unde, de ce să nu recunoaştem, nu merge multă lume, deşi acolo este foarte mare interes pentru pregătirea profesională. Alegerea noastră a fost relativ simplă: în ghidurile de finanţare este stipulat pregătirea celor fără mijloace de subzistenţă, pentru a-i aduce în zona în care nu statul îi tine pe bani, ci să fie gata să-şi deschidă singuri o afacere ori să se angajeze, adică să se ridice pe propriile picioare. Părerea mea este că acordarea ajutoarelor sociale trebuie să înceteze, iar aceste proiecte au fost un mijloc de a sprijini acest deziderat al statului. Aşa cum spuneam, cei 3500 de cursanţi au fost pregătiţi în cadrul mai multor proiecte, Academia Gusturilor Româneşti, cursuri bucătari fiind unul dintre proiecte. Aceste cursuri au avut un impact deosebit pe un fond de interes extraordinar. Noi am avut trei proiecte strict pe această specialitate”, a declarat Valentin Cismaru.
Unul din proiectele de pregătire profesională în alte domenii a mai avut în vedere instalaţiile, pregătirea antreprenorială, pregătirea oamenilor din industria lemnului, în frizerie sau manichiură, îngrijire bătrâni. Toate aceste domenii au cuprins zone importante din ţară,  precum Bacău, Mureş, Arad, Prahova.