19-25 ianuarie, săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin


La nivel mondial, cancerul de col uterin este al doilea cancer ca frecvenţă la femei, după cancerul de sân. În fiecare an, aproximativ 500.000 de femei se îmbolnă­vesc şi 250.000 mor, din această cauză. Cele mai multe cazuri apar în zone ale lumii în care nu există screening sau screeningul nu este eficient. În Europa, aproximativ 60.000 de femei se îmbolnăvesc, în fiecare an şi 30.000 de femei mor din această cauză. Unul dintre motivele acestei situaţii este acela că femeile nu au fost informate în privinţa a ceea ce trebuie să facă pentru a preveni cancerul de col uterin. În consecinţă, aceste femei nu beneficiază de avantajele programelor de prevenire, acolo unde acestea sunt disponibile şi nici nu militează pentru introducerea unor progra­me de prevenire, acolo unde ele nu există. Aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit prin organizarea de programe care să asigure screening pentru cancerul de col uterin pentru femeile adulte şi vaccinare împotriva virusului Papilloma uman (Human Papilloma Virus – HPV) pentru adolescente. 

 

HPV ŞI CANCERUL DE COL UTERIN

 

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri de HPV.  Există mai mult de 100 de tipuri de HPV. Unele tipuri cauzează veruci pe mâini sau picioare, în timp ce altele infectează organele genitale, atât la barbaţi cât şi la femei, aceste tipuri numindu-se HPV genital.  Dintre tipurile de HPV genital, unele cauzează veruci geni­tale şi alte 12 tipuri HPV cu „risc crescut” pot determina cancer de col uterin.  Infecţia HPV este foarte răspândită, majoritatea adulţilor se infectează cu HPV la un moment-dat în cursul vieţii.  Aproape toate aceste infecţii cu HPV dispar de la sine fără vreun tratament şi fără ca persoana să ştie că a fost infectată. Totuşi, unele infecţii HPV persistă şi pot duce la modificări anormale ale celulelor colului uterin care  progresează spre cancer de col uterin, după o perioadă ≥10 ani.  În prezent, nu se poate preciza care dintre infecţiile cu HPV vor persista şi care vor dispărea de la sine.

 

SCREENING PENTRU CANCERUL DE COL UTERIN

 

Programele eficiente de screening pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Din fericire, cancerul de col uterin necesită mulţi ani pentru a se dezvolta şi trece printr-o serie de stadii pre-canceroase înainte de a deveni cancer invaziv. Prin screening se depistează aceste stadii pre-canceroase care pot fi uşor tratate prin proceduri simple şi astfel, cancerul nu se va mai dezvolta. Există două teste care pot fi utilizate pentru depistarea precoce: 

1. Testul Pap (testul Babeş-Papanicolau) identifică celulele pre-canceroase care se pot transforma în cancer de col uterin.

– dacă testul este normal, femeile vor fi invitate să revină pentru screening după 3-5 ani. Screening-ul regulat, la fiecare 3-5 ani, reprezintă cea mai bună protecţie împotriva cancerului de col uterin.

– dacă sunt detectate celule pre-canceroase, se vor recomanda investigaţii suplimentare (alt test Pap, testul pentru HPV sau o colposcopie), pentru a se stabili dacă este necesar tratamentul.

 

Vaccinarea anti-HPV

 

Cancerul de col uterin nu se dezvoltă în absenţa unei infecţii persistente cu un tip HPV cu risc crescut.  Astfel, vaccinările care previn aceste infecţii vor preveni, de asemenea, cancerul de col uterin. În prezent, sunt disponibile două vaccinuri anti-HPV.  Ambele vaccinuri ţintesc două dintre cele mai întâlnite tipuri HPV cu risc crescut (tipurile 16 şi 18) care, împreună, cauzează majoritatea cancerelor de col uterin. Totuşi, vaccinarea anti-HPV nu oferă protecţie împotriva tuturor tipurilor HPV cu risc crescut, astfel încât, vaccinarea reduce riscul de apariţie a cancerului de col uterin, dar nu oferă protecţie completă împotriva acestuia. Programele eficiente de scree­ning pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV pot preveni aproape toate cazurile de cancer de col uterin. 

Cu ajutorul dumneavoastră, aproa­pe fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit! Datele ne-au fost furnizate de dr. Cristiana Gândăcioiu – Direcția de Sănătate Publică Vâlcea.