18 MAI – Ziua internaţională a muzeelor


Data a fost stabilită în anul 1977 de Consiliul Internaţional al Muzeelor având ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii, transmiterea mesajului că „muzeele sunt un mijloc important de schimb cultural, de îmbogățire a culturilor și de dezvoltare a înțelegerii reciproce, a cooperării și a păcii între popoare”.
În anul 2021, tema zilei a fost „The Future of Museums: Recover and Reimagine”, prilej cu care, muzeele, specialiştii şi comunităţile lor au fost invitate să creeze, să conceapă şi să împărtăşească noi practici de (co-)creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituţiile culturale şi soluţii inovatoare pentru provocările sociale, economice şi de mediu din prezent.

Primii pași ai muzeografiei vâlcene

Începuturile muzeografiei vâlcene datează imediat după al II-lea Război Mondial, prin înființarea la Râmnicu Vâlcea, în anii 1949-1950, a primului muzeu – Muzeul Regional Râmnicu Vâlcea – prin preluarea de la Liceul „Lahovari” a unor colecții de arheologie, istorie, artă plastică, icoane, carte veche bisericească, piese de științe naturale etc). Muzeul a fost organizat, inițial, în clădirea actualului muzeu de Arta „Casa Simian”, transformându-se, în anul 1955, în Muzeul Raional Râmnicu Vâlcea, iar din 1968, în Județean Vâlcea. A cunoscut o dezvoltare și o extindere continuă a colecțiilor, transformându-se într-o instituție de cultură specializată în cercetarea, conservarea, restaurarea și valorificarea patrimoniului cultural. Fiind conceput și organizat ca un complex cultural, Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea are în structura sa organizatorică un număr de opt unități muzeale.
Printre cele 277 muzee și colecții muzeale organizate la centre și catedrale eparhiale, mănăstiri sau chiar biserici parohiale din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, se regăsește și Muzeul cărții vechi de la Mănăstirea Bistrița.