Vuza promite peste un sfert de miliard euro investiţii la Oltchim!


• în plus, garantează că nu se va mai ajunge la disponibilizări: „Salariaţii Oltchim de la Râmnicu Vâlcea vor fi preluaţi integral!”

Apropierea termenului de vânzare, 26 iunie 2017, scoate la iveală planurile primului şi celui mai vocal interesat de Oltchim. Bursa.ro informează că un prim pachet investiţional pregătit de Chimcomplex vizează finanţarea celor 22 de obiective identificate în urma auditului la Oltchim, având scopul să reechilibreze combinatul şi să îl poziţioneze pe un profit real, potrivit reprezentanţilor companiei. Chimcomplex SA Borzeşti a anunţat că are pregătite două pachete investiţionale postprivatizare în cazul preluării combinatului „Oltchim”.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex, Virgiliu Băncilă, a declarat: „Estimarea noastră este că, în şase luni de la preluare, odată cu finalizarea măsurilor de investiţii din primul pachet investiţional, Oltchim va reintra pe o poziţie de echilibru, devenind bancabil”. După acest moment, se va lansa cel de-al doilea pachet investiţional, care atinge, în proiecţiile Chimcomplex, suma de peste 275 milioane de euro.
„Aceste investiţii se referă la construirea unor noi instalaţii de etilenoxid, metanol, apă oxigenată sau la repornirea fluxului PVC, investiţii care vor aduce multe schimbări pozitive în funcţionarea Oltchim şi în relaţia acestuia cu mediul înconjurător. (…) Nu vom reduce niciun salariu, dimpotrivă, ne dorim să creştem salariile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea companiei. Vreau să asigur salariaţii Oltchim de faptul că, aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, la privatizarea Chimcomplex, aşa vom face şi la Oltchim, în sensul că vom şti să asigurăm cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat. (…) Eu sunt optimist şi cred în bunele intenţii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari şi ale creditorilor Oltchim faţă de viitorul acestui Combinat, al industriei chimice româneşti, al oamenilor din Râmnicu Vâlcea. Oferta pe care o vom depune este una corectă, sustenabilă, iar faptul că avem resursele umane, know-how-ul şi resursele financiare ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim, împreună cu Chimcomplex, să redevină acel etalon al industriei chimice româneşti”, a mai spus Virgiliu Băncilă.
Anunţul companiei lui Ştefan Vuza vine pe fondul deciziei Tribunalului Vâlcea de amânare a judecării cererii de modificare a planului de reorganizare a „Oltchim” pentru 21 iunie, chiar înainte de expirarea termenului pentru depunerea ofertelor angajante pentru activele combinatului. Noua metodă de vânzare a „Oltchim” – prin împărţirea în nouă pachete de active – anunţată de autorităţi şi de companie, vara trecută, nu are încă aprobarea Tribunalului.
Noua amânare a procesului de la Tribunalul Vâlcea a urmat depunerii unei cereri de intervenţie de către Constantin Rotaru, care a solicitat respingerea planului de reorganizare, înlocuirea administratorilor speciali şi judiciari şi cercetarea „cauzelor administrării ineficiente şi eventual frauduloase a Oltchim”.