Victor Ponta se vede prim-ministru dacă USL câştigă alegerile în 2012


ponta_victor4Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Victor Ponta, declară că se vede în postura de prim-ministru în cazul în care Uniunea Social Liberală (USL) va câştiga alegerile din 2012. “Eu mă văd prim-ministru numai în măsura în care oamenii vor vota în majoritatea lor USL-ul”, a afirmat Ponta luni la RFI. Totodată, liderul social-democraţilor a precizat, pe fondul disensiunilor care s-au remarcat în ultima perioadă în construcţia politică de opoziţie, că USL înseamnă în primul rând PSD şi PNL, iar PC este liber să rămână sau să plece.

“USL înseamnă în primul rând PSD şi PNL, sunt partidele mari, USL înseamnă cei doi copreşedinţi, Crin Antonescu şi Victor Ponta. Dacă cei de la PC sau alţii doresc să fie alături de noi, este foarte bine, dacă nu doresc, nu vom ţine pe nimeni cu forţa”, a spus preşedintele PSD. În ceea ce priveşte o posibilă coabitare cu preşedintele Traian Băsescu după alegerile de anul viitor în cazul în care USL ajunge la putere, Ponta consideră că şeful statului ar putea fi menţinut în limitele constituţionale ale funcţiei, iar dacă acest lucru nu va fi posibil, există şi varianta suspendării.

“Este un om iresponsabil, dar poate fi ţinut, sigur, cu un prim-ministru nu ca domnul Boc, ci un prim-ministru care îşi îndeplineşte atribuţiile şi cu un parlament care îşi îndeplineşte atribuţiile, domnul Băsescu poate fi ţinut în atribuţiile sale constituţionale. Dacă nu, părăseşte funcţia şi cred că va fi mai bine oricum pentru România”, a afirmat liderul social-democraţilor. În ceea ce priveşte calendarul alegerilor de anul viitor şi preconizata comasare, Victor Ponta vede mai degrabă o soluţie în a organiza scrutinul parlamentar mai devreme, la termenul la care ar fi trebuit organizate alegerile locale, în iunie 2012.

Comasarea alegerilor “este o idee categoric rea. Este o idee care se referă doar la un interes politic de moment, dar oricum alegerile locale nu pot fi amânate, eventual pot fi aduse alegerile parlamentare în iunie şi asta ar fi o soluţie până la urmă … specială, dar ar fi foarte bună pentru ceea ce este nevoie în acest moment în România, să avem mai repede un parlament şi un guvern ales de oameni”, a opiniat liderul PSD.