Vechea problemă: primarii nu vor să audă de decontarea navetei profesorilor


Chiar dacă mare parte din unitățile administrativ-teritoriale din județ au decontat naveta cadrelor didactice, încă mai sunt primării unde fie există rea-voință, fie sunt invocate alte motive, cum ar fi cele de ordin economic, și transportul profesorilor nu este achitat. Tema decontării navetei profesorilor a fost dezbătută la sediul Instituției Prefectului Vâlcea, de către conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea și sindicaliștii din educație.
„Din 128 de unități de învățământ cu personalitate juridică, în cazul a trei nu au existat niciodată solicitări de decontare a navetei. Toate sunt din Râmnicu Vâlcea și, precizez, sunt grădinițe. Pentru anul școlar 2017-2018, în cazul a 74 de unități școlare s-a achitat integral naveta cadrelor didactice, reprezentând 58%”, a declarat, în cadrul ședinței, Andra Bică, inspector școlar general.
Suma totală decontării transportului profesorilor, pe anul școlar 2017-2018, este de 2.094.184 lei, iar până-n prezent s-a achitat 1.765.909 lei, rămânând o restanță de 328.275 lei. Practic, s-a achitat 84% din necesar.

„Surprize” de unde nu te aștepți!!!

Dezamăgirea liderului Sindicatului Profesorilor din Învățământului Preuniversitar Vâlcea, Florin Popa (foto), este mare, în condițiile în care, așa cum a și susținut în ședință, au achitat naveta localități cu un buget mic, dar nu au plătit un leu primarii localităților cu un mai mare potențial economic. Potrivit declarației sindicalistului, se achită fără probleme naveta dascălilor de către primarii din Boișoara și Câineni, însă sunt probleme în localitățile Cernișoara, Popești, Berislăvești, Lăcusteni, Fârtățești.

Roșiile se achită de datorii

Autoritățile publice locale din comuna Roșiile s-au aflat pe „lista neagră” a sindicaliștilor din învățământ, dar oamenii au înțeles că trebuie plătit și transportul celor ce-i educă pe copii. Astfel, potrivit declarației primarului Doru Constantin Diaconu, prezent la ședință, a fost prevăzută și aprobată de consilierii locali suma de 16.600 lei pentru decontarea navetei cadrelor didactice. Spre îndreptarea situației tinde și conducerea Primăriei orașului Brezoi, care a început să achite transportul profesorilor.

Școli care n-au acordat niciodată banii de navetă

Sunt cadre didactice care nu au văzut niciodată banii pentru decontarea navetei și amintim o parte din unitățile școlare unde activează: Școala Gimnazială Berislăvești, Școala Gimnazială Mădulari – Cernișoara, Școala Gimnazială Lăcusteni, Școala Gimnazială Dăești – Popești, Școala Gimnazială Sutești.
Din păcate, pentru a se intra pe linie dreaptă, sindicaliștii recurg la instanță, iar de cele mai multe ori au avut câștig de cauză.