Vâncea, ţap ispăşitor pentru protestele spontane din iarnă


• Poliţia Rutieră i-a deschis dosar penal liderului de la Mentchim pentru zilele în care chimiştii au blocat DN 64 şi DN 67
 

Protestele din iarnă când sute de sindicalişti de la Oltchim au luat decizia de a bloca două drumuri naţionale n-au rămas fără urmări pentru aceştia. Efectele acelei explozii sociale sunt acum resimţite de către liderii acestora care sunt aduşi în faţa legii.

Prima dintre cele invocate este… Codul Rutier. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195 din 2002, modificată chiar în acest an, este textul de lege în baza căruia Ionel Vâncea şi alţi zece dintre fruntaşii sindicaliştilor trebuie acum să dea explicaţii autorităţilor.

În baza articolului 92, alineatul 4, legea sancţionează blocarea cu intenţie a drumului public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Vâncea a fost incredul în iarnă că va ajunge cu dosar penal pentru că i-a condus personal pe ai săi în trafic zile în şir. Lăsat de Diculoiu să-i orchestreze pe chimişti atât pe DN 64 cât şi pe DN 67, vicele ALFA nu s-a sfiit să fie în prima linie a manifestaţiilor, dar acum spune că este pregătit de orice: „M-au luat pe mine la întrebări pentru că am ieşit mai în faţă dar nu puteam să mergem toţi în spate, nu? Trebuia să iasă cineva în faţă că altfel cine ştie ce se putea întâmpla?! La cât de furioşi erau oamenii, cine ştie ce dracu putea ieşi atunci… Eu am fost conştient tot timpul că se putea lăsa cu vreo nenorocire şi-n ideea asta am şi decis să le stau în frunte, nu de altceva. Să iau eu amendă decât să fii ieşit vreo nenorocire mai mare decât asta care s-a abătut peste Oltchim. Nu mă supăr, să-şi facă oamenii meseria dacă aşa le cere legea!”