Vâlcea trage cortina la Cluj


• în ultima etapă a Ligii Naționale, jucătoarele de la HCM vor evolua pe terenul Universității

Ediția 2015/2016 a Ligii Naționale de handbal feminin a ajuns la final. Programată fără play-off și play-out, întrecerea de elită din „sportul cu mingea mică” se încheie mult mai devreme comparativ cu sezoanele precedente. Poate chiar prea devreme ar spune unii. Asta deși, explicația oficială a conducătorilor Federației Române de Handbal pentru graba cu care au fost îngrămădite meciurile din acest sezon are explicații legate de performanța echipei naționale. Așa după cum ați aflat la momentul oportun din paginile cotidianului nostru, tricolorele s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Competiția este programată în această vară, iar închiderea mai timpurie a Ligii Naționale lasă jucătoarelor ce vor fi convocate pentru main-eventul anului din Brazilia posibilitatea de a se pregăti temeinic pentru „atacarea” unei medalii.

Un succes ne-ar putea aduce în prima jumătate a ierarhiei finale

Revenind la campionatul feminin românesc și la ultima sa rundă, trebuie spus că aceasta are o importanță relativ mare pentru HC Municipal Râmnicu Vâlcea. Asta pentru că, în eventualitatea unui succes, gruparea sprijinită financiar de Primăria Râmnicului ar putea încheia sezonul în prima jumătate a ierarhiei. Adică în ton cu obiectivul trasat de conducerea clubului la începutul sezonului. Vineri seara, vâlcencele pregătite de antrenorul Constantin Ștefan vor evolua pe terenul clujencelor de la Universitatea. Ambele formații au irosit puncte importante de-a lungul acestui sezon, de unde și clasarea relativ modestă. Înaintea căderii cortinei peste Liga Națională, HCM Râmnicu Vâlcea ocupă poziția a opta (cu 37 de puncte), în timp ce Universitatea Cluj se află pe locul zece (cu 25 de puncte).
Pentru a termina campionatul pe locul șapte (adică în prima jumătate a ierarhiei, dat fiind faptul că în acest sezon participă 14 formații), HC Municipal are nevoie de un succes. Echipa noastră se află la numai un punct în spatele ocupantei poziției a șaptea, SCM Craiova. Totuși, chiar dacă vor învinge în deplasarea de la Cluj-Napoca, râmnicencele așteaptă deznodământul partidei dintre Rapid București și SCM Craiova. În jocul din Capitală, SCM Craiova nu trebuie să câștige pentru ca Vâlcea să mai poată spera la locul șapte.

CSM București s-a încoronat iar campioană

Și dacă tot suntem la un moment de bilanț în Liga Națională de handbal feminin, mai trebuie să spunem că situația de la vârful clasamentului s-a lămurit complet înainte de finalul campionatului. CSM București a câștigat cel de-al doilea trofeu consecutiv de campioană, iar HCM Baia Mare și-a păstrat, la rândul ei, titlul de vicecampioană. Alături de acestea, în viitoarea ediție a cupelor europene s-au mai calificat formațiile Corona Brașov și Dunărea Brăila.
În partea cealaltă a clasa­men­tului, codașele HC Alba Sebeș și Măgura Cisnădie au retrogradat în liga inferioară. Ocupantele pozițiilor 11 și 12, Unirea Slobozia respectiv Rapid București, vor participa la turneul de baraj pentru evitarea retrogradării.

Programul ultimei etape

Vineri, ora 18.00
HCM Baia Mare – CSM București
Vineri, ora 19.00
Universitatea Cluj – HCM Râmnicu Vâlcea
Sâmbătă, ora 15.00
Rapid București – SCM Craiova
Măgura Cisnădie – Unirea Slobozia
Sâmbătă, ora 17.30
HC Zalău – Corona Brașov
HC Dunărea Brăila – HCM Roman
Sâmbătă, ora 18.00
HC Alba Sebeș – CSM Ploiești

Clasamentul Ligii Naționale înaintea ultimei etape: CSM București – 75p, HCM Baia Mare – 69p, Corona Brașov – 50p, HC Dunărea Brăila – 49p, HCM Roman – 47p, CSM Ploiești – 40p, SCM Craiova – 38p, HCM Râmnicu Vâlcea – 37p, HC Zalău – 35p, Universitatea Cluj 25p, Unirea Slobozia – 17p, Rapid București – 16p, Măgura Cisnădie – 13p și HC Alba Sebeș – 4p.