Val de incendii în ultimele zile, pe teritoriul judeţului Vâlcea


Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă General Magheru au intervenit în data de 26 august, în jurul orei ora 18.10, pentru stingerea unui incendiu produs în localitatea Malaia, pe muntele Puru, în zona lacului Galbenu, într-o zonă montană acoperită cu pădure de molid. În momentul sosirii pompierilor la locul intervenţiei, flăcările se manifestau violent la nivelul coronamentului arborilor. Până la lăsarea întunericului, a fost afectată o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare de plantaţie de răşinoase, litieră de pădure şi coronament. Suprafeţele afectate se află în proprietatea obştiilor Belceşti-Vlădoi din Novaci, aflată în administrarea Ocolului Silvic Privat Obârşia Lotrului.

Pentru stingerea incendiului s-a acţionat cu 27 de cadre ale inspectoratului şi 15 lucrători silvici, aceştia lucrând cu mijloace de primă intervenţie, în condiţii de teren foarte accidentat cu înclinaţie destul mare. S-a lucrat până la lăsarea întunericului, intervenţia fiind reluată în dimineaţa zilei de luni, în cursul aceleiaşi zile reuşindu-se şi lichidarea incendiului.

Tot în cursul zilei de 26 august, pompierii militari ai ISU General Magheru au mai fost solicitaţi pentru stingerea altor şase incendii de vegetaţie uscată în localităţile: Bălceşti (2), Diculeşti, Drăgăşani, Ioneşti şi Mihăeşti. În urma producerii acestor incendii, au fost mistuită vegetaţia uscată, dar şi litiera pe o suprafaţă de aproximativ 65 de hectare. Valoarea pagubelor nu a fost încă stabilită. În urma cercetărilor preliminarii s-a apreciat că incendiile s-au datorat folosirii focului deschis pentru igienizarea terenurilor, acesta scăpând de sub control.