„Unii mi-au făcut parastasul. N-am murit!”


gutau1• afirmă fostul primar al Râmnicului, Mircia Gutău, la trei zile după eliberare

Venit de doar câteva zile în oraş, după o perioadă de aproape doi ani de detenţie la Colibaşi şi Turnu Severin, fostul primar al Râmnicului este exact cum îl ştie toată lumea: puternic şi jovial. Regimul de detenţie l-a dezamăgit teribil pe Mircia Gutău, care spune că-n penitenciarele din România nu există minimul respect pentru cel care ispăşeşte o pedeapsă. „Penitenciarul dezumanizează, iar statul român ar trebui să-şi îndrepte mai mult atenţia asupra oamenilor care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate. Ce face un om, după câţiva ani grei petrecuţi după gratii, timp în care a avut de îndurat fel de fel de încercări care l-au dezumanizat? Ce face un om când iese pe poarta penitenciarului? Cum se reintegrează în societate?”, se întreabă Gutău.

Prezentul este foarte important pentru fostul primar al oraşului, iar prezentul înseamnă pentru Mircia Gutău familia. „O lună voi lua o pauză, mă voi gândi încă o dată, aşa cum am făcut de multe ori în ultimele luni, la ce voi face în continuare. Ideea de bază este una singură: nu renunţ, chiar dacă unii mi-au făcut parastasul. N-am murit! Şi, pe baza statisticilor, vă mai spun ceva: mulţi dintre cei care ajung după gratii trăiesc cu 20 de ani mai mult. O să am timp pentru toţi şi toate”, mai spune Mircia Gutău.

Pedeliştii l-ar vrea înapoi
pedelisti

În politica vâlceană se vântură informaţii diverse cu privire la destinaţia politică a fostului primar Gutău. Unii spune că va reveni la PDL, alţii că va fi impus city-manager al oraşului, alţii că va merge la UNPR. „Nu am luat, aşa cum spuneam, vreo decizie referitor la politică. Mă intere­sează oraşul, bunul mers al lucrurilor în Râmnic”, afirmă Mircia Gutău. „Aş începe prin a saluta punerea în liber­tate a colegului nostru Mircia Gutău. Suntem cu toţii bucuroşi să-l avem din nou în mijlocul nostru şi, sigur, regretăm ceea ce i s-a întâmplat. După o lună de zile, timpul pe care şi l-a dorit să-l stea în familie, ne dorim să-l avem aproape şi să lucrăm îm­preună în plan administrativ, în mod special, dar şi în plan politic, ţinând cont cu exactitate de condiţionalităţile prevăzute în hotărârea judecăto­reas­că de eliberare”, a declarat, vineri, la conferinţa de presă a PDL, liderul Dorel Jurcan. Acesta a mai spus că în statutul Partidului Democrat Liberal nu există nici o prevedere referitoare la o situaţie similară cu a lui Gutău, ceea ce înseamnă că revenirea aces­tuia în organizaţia vâlceană este posi­­bilă. „Mircia Gutău se poate întoarce in PDL. Cred, însă, că-n primul rând, trebuie să vedem care este dorinţa lui Mircia Gutău. Nu putem noi să-l obligam, să discutăm sau să-l aşezăm pe Mircia pe un anumit culoar dacă el are cu totul altă orientare, alte obiective”, a mai precizat senatorul Jurcan.