UN VÂLCEAN, PE CEA MAI NOUĂ MONEDĂ emisă de BNR!


Iată că un nou nume de referință pentru județul nostru (după Petrache Poenaru) ajunge să fie trecut pe o monedă oficială emisă de Banca Națională a României. Cârcotașii s-ar grăbi să spună că este vorba chiar despre șeful instituției, guvernatorul Mugur Isărescu. Însă nu, nu este vorba despre vâlceanul născut în 1949 la Drăgășani, ci despre un alt vâlcean, născut în anul 1922, în comuna Măldărești. Ne referim la Constantin Ionete, economist și fost cadru didactic de excepție la Academia de Studii Economice (ASE) din București. Inițial, Constantin Ionete a absolvit Facultatea de Filozofie din cadrul Universității București, însă s-a făcut remarcat în domeniul economic. A fost membru de onoare al Academiei Române, iar din anul 1998 a fost numit în funcția de membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României. Apreciatul economist a decedat în anul 2011, la vârsta de 89 de ani. Timp de 14 a a făcut parte din echipa Băncii Naționale a României, o echipă care ar fi „împins BNR-ul spre reforme, reformare și reclădire” după cum aprecia, la momentul dispariției lui Constantin Ionete, guvernatorul Mugur Isărescu.

Cea mai nouă monedă are valoarea de 10 lei și este din argint

Chiar dacă are putere de circulație pe teritoriul României și valoarea de 10 lei, vâlcenii nu trebuie să se sperie că ar putea-o primi rest pe la vreun supermarket sau la chioșcul de unde își cumpără bere și țigări la bucată. Moneda este din argint, are greutatea de 31 de grame, diametrul de 3,7 cm și a fost deja țintită de către colecționari, mai ales că a fost «bătută» într-un tiraj destul de restrâns, de numai 5.000 de piese. Moneda poate fi achiziționată din sucursalele regionale ale BNR, la prețul de 480 de lei (fără TVA).
„Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare, precum și de certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 480,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. Monedele din argint cu tema «100 de ani de la nașterea lui Constantin Ionete» au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României”, își laudă reprezentanții BNR noua monedă.