Un nou succes tricolor!


• România a învins Cuba în cel de-al doilea joc susţinut la Mondialul brazilian, asigurându-şi calificarea în faza optimilor de finală

romania_cuba_campionatul_mondial_brazilia_2011

Naţionala feminină de handbal a României a reuşit luni seara să învingă reprezentativa similară a Cubei, în cea de-a doua partidă disputată de sportivele antrenate de Radu Voina pe tărâm sud-american. Sâmbătă, în primul joc, handbalistele noastre au trecut cu mari emoţii de Tunisia, vicecampioana Africii, scor 30-28. Nici în meciul contra cubanezelor, româncele nu au excelat, mai ales în startul jocului şi pe final, absenţele importante din lot resimţindu-se în mod negativ. Lipsa unor jucătoare exponenţiale echipei naţionale, precum Ionela Stanca, Patricia Vizitiu, Cristina Neagu (indisponibile pe toată perioada Campionatului Mondial) sau Oana Manea (va reveni contra Braziliei) şi-au lăsat puternic amprenta pe faza de atac a României, vizibil „văduvită” de imensa lor valoare şi experienţă.

Tricolorele au „intrat” mai greu în meci, cubanezele fiind cele care s-au aflat la conducerea ostilităţilor în primele minute. România reuşeşte pentru prima dată să treacă în avantaj pe tabela de marcaj abia în minutul 9 (scor 6-5), graţie reuşitei sărbătoritei din lotul naţional, Cristina Vărzaru (aceasta a împlinit pe 5 decembrie 32 de ani). Următoarele trei minute de joc au fost foarte elocvente în privinţa lipsei de experienţă pentru handbalistele latino-americane, ele fiind prinse „în corzi” de contraatacurile năucitoare ale româncelor, primind patru goluri consecutive (10-6 pentru Romania, minutul 12). În urma acestui moment psihologic al primei părti, cele două partenere de întrecere revin la stilul de joc practicat în debutul meciului, mergând „cap la cap”, scorul pauzei fiind 20-14, în favoarea handbalistelor noastre. Interesant de remarcat este faptul că din cele 14 goluri ale Cubei din prima repriză, nu mai puţin de jumătate au fost izbutite de o singură jucătoare: Lisandra Lusson Miranda (acesta fiind pentru moment cea mai bună marcatoare a Mondialului).

În startul actului secund, româncele păreau mult mai în formă în comparaţie cu mai modestul adversar, Ramona Farcău arătându-si clasa printr-o serie de patru reuşite (ducând scorul în minutul 39, la 26-17 pentru România, diferenţa maximă de scor atinsă). Ultimele 20 de minute de joc au adus însă o inexplicabilă scădere de „turaţie”, Cuba apropiindu-se constant până la finalul partidei. Licsandra Espinosa şi Ramirez Milan dau ceva emoţii suporterilor români apropiind scorul la doar 5 goluri diferenţă (30-25, în minutul 53), însă Carmen Amariei şi Oana Chirilă risipesc definitiv dubiile asupra unei partide în care problema echipei învingătoare parcă nu s-a pus niciodată, deşi Cuba a fost permanent un „ghimpe” în coasta României. Partida s-a încheiat cu scorul de 33-27 în favoarea tricolorelor.

În celelalte două jocuri disputate în grupa C, din care face parte şi selecţionata noastră, Franţa a învins Tunisia cu 25-17 (12-9 la pauză), iar Brazilia a depăşit Japonia cu 32-24 (16-12).

Următoarea partidă pentru sportivele pregătite de Radu Voina va avea loc mâine, 8 decembrie, chiar împotriva reprezentativei Braziliei, ţara organizatoare a turneului final. Meciul va începe de la 23.45 (ora României) şi va fi transmis în direct pe postul de televiziune DolceSport.