Un fotbalist vâlcean de numai 17 ani a semnat cu Inter Milano


După debutul fulminant în Liga I pe când avea numai 15 ani, pe 17 martie 2012, într-o partidă Sportul Studenţesc – Dinamo Bucureşti (eveniment prezentat pe larg în paginile cotidianului nostru la vremea respectivă), vâlceanul Răzvan Popa s-a transferat, săptămâna trecută, la una dintre forţele campionatului Italiei, Inter Milano. Chiar dacă, în urma debutului în Liga I, tânărul mijlocaş a fost „ochit” de mai multe cluburi de renume din Europa (printre care şi Chelsea Londra), iar transferul la Inter fusese anunţat în urmă cu câteva luni, „înregimentarea” tânărului fotbalistului vâlcean în Italia s-a petrecut abia săptămâna trecută, după mai multe runde de negocieri purtate între impresarul lui Răzvan Popa (cunoscutul Victor Becali) şi oficialii grupării din nordul peninsulei.

Despre Răzvan Popa se ştie că s-a format la Sporting Râmnicu Vâlcea, sub atenta îndrumare a profesorului Dan Zguroiu. De aici, s-a transferat la Steaua Bucureşti, însă cum i-a fost greu să se adapteze la juniorii acestui club, a ales, în 2011, să se transfere la Sportul Studenţesc, echipă la care, în primăvara anului trecut, a reuşit să debuteze în Liga I. Ulterior, după retrogradarea acestei formaţii, Popa a evoluat pentru gruparea din Regie în liga secundă.


Zguroiu: „Răzvan a reuşit într-o perioadă în care tinerii sunt tot mai puţin interesaţi de sportul de performanţă”


Entuziasmat de numele mare al echipei pentru care va evolua un fost elev de-al său, antrenorul care i-a ghidat lui Răzvan Popa primii paşi în fotbal, Dan Zguroiu, spune că astfel de satisfacţii îi dau putere unui antrenor să continue munca începută la nivel juvenil în ciuda oricăror greutăţi. „Ştiu că Răzvan a semnat cu Inter Milano şi că a fost deja prezentat în lotul italienilor. Eu sunt mândru de ce a realizat până acum şi îi doresc mult succes în continuare şi spun asta pentru că Răzvan a reuşit într-o perioadă în care tinerii sunt tot mai puţin interesaţi de sportul de performanţă. Desigur, mai există şi noi avem tineri dornici de a ajunge sus în fotbal, care îşi dau viaţa pe teren la antrenamente, însă spun, cu regret, că numărul acestora este tot mai mic de la an la an. Aşa ne trezim că vin unii la antrenamente doar pentru a se făli în faţa părinţilor care îi urmăresc din tribune sau pentru a-şi butona telefoanele de ultimă generaţie. Am mai văzut cazuri în care astfel de tineri care nu au un prea mare respect pentru muncă şi-au pus părinţii să le cumpere nu ştiu ce modele de ghete scumpe, cum au văzut ei la televizor că au marii fotbalişti, de parcă ghetele ar juca singure pe teren..” (…) „Oricum, după un transfer la Inter Milano al unui copil pe care l-ai pregătit, ca antrenor, ai o mare satisfacţie şi mai multă putere să continui munca şi să treci peste orice obstacole ce pot să îţi apară în cale. Cred despre Răzvan că va reuşi, nu mai departe de sfârşitul acestui an, să se impună la echipa de tineret a celor de la Inter Milano şi va ajunge să joace constant în campionatul de acolo, destinat tinerilor fotbalişti, Primavera cum se numeşte la ei”, ne-a mărturisit Dan Zguroiu, antrenorul formaţiei de juniori de la Hidroelectra Râmnicu Vâlcea.


Popa nu va fi singurul român din echipa de tineret a „nerrazzurilor”


Chiar dacă pentru Răzvan Popa nu va urma o perioadă foarte uşoară, el trebuind să se obişnuiască rapid cu rigorile fotbalului din Italia, el ar putea trece mai uşor peste timpul necesar acomodării graţie unui alt român, George Puşcaş, căpitanul naţionalei de juniori Under17 a României. Tânărul atacant se află deja de câteva luni în Italia, după ce a semnat cu Inter Milano la finalul lunii mai. Cei doi vor fi colegi la echipa de tineret a grupării milaneze, ei călcând astfel pe numele unor fotbalişti români foarte cunoscuţi care au evoluat pentru Inter: Cristian Chivu, Ianis Zicu, Cristian Daminuţă sau Denis Alibec.