Trei zile de sărbătoare „La izvorul dorului”


Cea de-a 42 –a ediţie a festivalului folcloric „La izvorul dorului”, ce a avut loc în perioada 29 august – 1 septembrie în Băbeni, a oferit spectatorilor şi autorităţilor un spectacol inedit de muzică şi port popular. Astfel, duminică la prânz, pe strada din faţa Primăriei Băbeni s-a derulat parada portului popular, pe acordurile muzicii de fanfară şi-n faţa reprezentanţilor autorităţilor judeţene. Gazdă bună, primarul Ion Bîzîc s-a întreţinut cu toţi cei prezenţi, salutându-şi concetăţenii prezenţi la acest eveniment important în viaţa oraşului. „Au fost trei zile de sărbătoare pentru băbenarii mei, cu voie bună, cu muzică de calitate, cu meciuri de fotbal, dar și cu premierea unor elevi cu rezultate bune la învățătură. Nu am uitat nici cuplurile care sărbătoresc «nunta de aur», care au fost premiate”, a declarat primarul Bîzîc.

Cele trei zile de sărbătoare pentru locuitorii din Băbeni au început încă de joi, ora 16.00, cu un turneu de fotbal – memorial „Preot Gheorghe Opriţescu” – ediţia a X-a, la care au participat echipe din satele componente ale oraşului Băbeni, vineri, 30 august, fiind desemnată câştigătoarea trofeului. Conform programului de desfăşurare a festivalului, sâmbătă, 31 august, a avut loc vernisajul taberei de pictură „Ortodoxie şi artă-ediţia a X-a”, care a continuat cu premierea câştigătorului concursului de poezie „Dragoş Vrânceanu” – ediţia a VI-a. La orele 14.00, primarii localităţii din perioada 1989 – 2013 au participat la un colocviu: „Băbeni între rural şi urban”. De la ora 17.00, băbenarii au asistat la un program artistic susţinut de Rapsodia Vâlceană şi cântăreţii de muzică populară Alina Petria, Alin Pavelescu, Rodica Mitran şi Denisa, iar de la ora 20.00, iubitorii de muzică dance au văzut un spectacol susţinut de Sore (Lala band) şi DJ Rhinno şi Sylvia.

Cum arătam mai sus, deschiderea oficială a Festivalului folcloric „La Izvorul Dorului” a avut loc duminică, la ora 11.00. În cadrul festivităţii au fost sărbătorite cuplurile care serbează „nunta de aur” şi care au fost premiate. De asemenea, au fost premiate elevele Larisa Iosif (pentru rezultate deosebite la învăţătură şi la examenul de evaluare naţională pentru clasa a VIII-a) şi Andreea Mutu (care a obţinut locul II pe ţară la concursul de comunicări ştiinţifice-biologie). Băbenarii iubitori de folclor au avut parte, şi în ultima zi, de un spectacol susţinut de: Petrică Mîţu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu, Adina Roşca, Codruţa Rodean, Alexandra Bleaje, Constantin Lătăreţu, Mirela Stoian, Bogdan Cioranu, Marius Ţugulescu, George Nucă. De la ora 22.00, Lavinia şi Heaven au susţinut un concert de muzică dance, care  fost urmat de focuri de artificii.