Temă de la prefect: Directorii spitalelor și sindicaliștii din sănătate să vină cu soluții!


Astăzi, a avut loc Comitetul de Dialog Social, iar tema dezbătută a făcut referire la aglomerația ce se produce la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean. Alături de prefectul județului, Florian Marin, subiectul a fost dezvoltat de către directorii spitalelor din județ, dar și de către sindicaliștii din sănătatea vâlceană. Mai ales că tema fusese propusă de către liderul Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vâncea.

Anul trecut, s-au înregistrat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean 73.000 de prezentări. Problema este că nu toate sunt urgențe. Avem de-a face cu bolnavi cronici care preferă să vină la Urgențe decât să stea la ușa cabinetului medicului de familie. Avem persoane care vin la Urgențe doar să-și facă gratuit analizele medicale, chiar dacă stau cu orele. Iar numărul cadrelor medicale de la SJU Vâlcea este insuficient.

“De trei ori au fost scoase la concurs trei posturi de medici. Nimeni nu s-a prezentat. Eu, Dan Ponoran, n-aș lucra niciodată la Urgențe. E o muncă infernală. Trebuie însă luat în calcul faptul câți din cei 73.000 de vâlceni prezenți la UPU au făcut reclamații? Sunt vreo doi din 200 de pacienți. Cât timp procentul se menține, eu le respect munca. În plus, spitalul ar trebui să aibă 2.253 de cadre medicale și are doar 1.759. Nu putem vorbi de performanță cu numărul acesta de medici”, a declarat managerul SJU Vâlcea, dr. Dan Ponoran.

 

Avem medici de familie?

Întrebarea și-au cam pus-o toți, mai ales după ce au constatat că, pe la Urgențele Spitalului Județean trec pacienți din tot județul.

“Cam 80% din prezentările la UPU sunt de Cod alb, adică ce pot fi rezolvate și de către medicii de familie”, a mai precizat dr. Ponoran.

“Au o asociație care nu are nicio putere asupra membrilor ei. M-am întâlnit cu președintele asociației și am asistat la niște explicații puerile. Nu pot interveni, nu pot face… De fiecare dată, ridică din umeri,” a declarat și prefectul Florian Marin.

 

Concluzia tuturor factorilor implicați:

Legislația trebuie modificată!

 

Toți cei prezenți la discuții, directorii spitalelor din Drăgășani, Horezu, managerul SJU Vâlcea, dr Dan Ponoran, sindicaliștii din sănătate: Ionel Vâncea – Cartel Alfa și Constantin Pârvu – CNSLR Frăția, prefectul județului, Florian Marin, subprefectul Aurora Gherghina și reprezentanții CJ Vâlcea au ajuns la concluzia că legislația din domeniu trebuie modificată.Tocmai de aceea, la următoarea întâlnire, toți au primit o temă: venirea cu soluții de rezolvare a problemei, respectiv cu propuneri privind schimbarea legislației.