Starea precară a sălii de box, mărul discordiei între FR Box, Primăria Râmnicului şi CS Chimia


• Doroftei: „A trebuit să ies rapid din sală, mi se făcuse rău de la miros”


La mijlocul săptămânii trecute, preşedintele Federaţiei Române de Box, fostul campion mondial Leonard Doroftei, a efectuat o vizită de lucru în zona Olteniei. Pe lângă locaţii precum Craiova sau Slatina, „Moşu’” a dorit să vină şi la Râmnicu Vâlcea, să vadă locul în care se pregătesc pugiliştii din judeţul nostru, sportivi ce se fac remarcaţi mai mereu în cadrul diferitelor concursuri de anvergură naţională, ultimul înscris pe această „listă” selectă fiind Adrian Mihai, cel care a câştigat Cupa României la Tineret chiar în acest an.

Aşa se face că, miercurea trecută, Doroftei a ajuns la baza sportivă din Zăvoi, prilej cu care a inspectat sala de box. Însă condiţiile precare de pregătire descoperite acolo i-au lăsat un gust amar boss-ului de la federaţie, acesta declarând ulterior: „Este păcat de tinerii care vor să practice box în acest oraş şi nu au o sală modernă. Sunt obligaţi să se pregătească în condiţii mizerabile. Când am fost în sala din Zăvoi, a trebuit să ies rapid, mi se făcuse rău de la miros”. Convins că poate face ceva pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care se pregătesc practicanţii acestui sport din oraşul nostru, Doroftei a încercat să îl ia la rost pe proprietarul sălii de box. Numai că… surpriză! „Moşu’” s-a încurcat mergând pe anevoiosul drum ce duce către adevăratul proprietar, fiind pasat între Primăria Râmnicului şi Clubul Sportiv Chimia. Năucit mai rău ca în vremea când dădea şi încasa pumni în ring, Doroftei a replicat: „Am venit să vorbesc cu cei din conducerea Primăriei, care mi-au spus că acea sală aparţine clubului Chimia. Când m-am dus să vorbesc cu cei de la Chimia, mi-au spus că sala aparţine Primăriei. Nu ştiu ce să mai înţeleg”!
 

Directorul Drăguţă clarifică situaţia: „Sala se află în administrarea domeniului public al municipiului Râmnicu Vâlcea. Clubul Chimia nu are cum să facă investiţii acolo!”


Prin intermediul unei conferinţe de presă, directorul Clubului Sportiv Chimia, avocatul Dumitru Drăguţă, a dezlegat misterul ce plutea asupra numelui proprietarului sălii de box, prezentând detaliat modul în care acesta a dobândit bunul în cauză. Astfel, pe baza documentelor pe care directorul de la CS Chimia le-a expus, în speţă hotărârea de Guvern nr. 737/14.07.2005, a relevat faptul că sala de box din Zăvoi se află astăzi în proprietatea Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea, în administrarea Consiliului Local, iar clubul sportiv a primit, cu titlu gratuit, numai dreptul de a folosi acel spaţiu (împreună cu alte locaţii, administrate tot de C.L.), fără a fi însă proprietar. Ca atare, revenind la doleanţele preşedintelui Federaţiei Române de Box, ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de pregătire ale pugiliştilor, doar Primăria Râmnicului este în măsură să efectueze lucrări prin care să se producă efectele dorite, această instituţie fiind adevăratul proprietar al sălii.

„Vreau să aduc o informare asupra situaţiei bazei sportive din Zăvoi. Sportivii clubului Chimia folosesc din acea bază, pentru activităţile pe care le desfăşoară, o sală de box, una de haltere şi alta de atletism, precum şi pista de atletism a stadionului şi patru camere de microhotel. Însă, chiar dacă sportivii noştri folosesc toate acestea, noi suntem un fel de chiriaşi acolo, dar fără să plătim chirie, găsind înţelegere din partea Primăriei Râmnicului. Primăria este proprietarul acestor bunuri încă din anul 2005, atunci când, prin Hotărârea de Guvern nr. 737 din 14 iulie 2005, baza sportivă din Zăvoi a trecut din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea, în administrarea Consiliului Local. Ulterior, printr-un contract de comodat încheiat între Primărie şi clubul Chimia, noi am primit, cu titlu gratuit, dreptul de a ne folosi de bunurile de care aminteam, fără să fim însă proprietari. De asemenea, Consiliul Local este obligat să menţină destinaţia obiectivelor existente în baza sportivă Zăvoi şi să se le păstreze în condiţiile necesare derulării diferitelor activităţi specifice. Doar echipamentele sportive existente în acele săli şi pe pista de atletism sunt proprietatea noastră” (…) „Noi nu avem cum să facem investiţii acolo. Dacă am vrea să facem asta, ar trebui să luăm din banii pe care îi primim pentru sportivi, antrenori sau deplasări, pentru că alţii nu avem de unde. Dar asta ar însemna puşcărie! Eu apreciez gestul lui Doroftei şi interesul acordat boxului vâlcean, dar dânsul nu avea de unde să ştie situaţia reală în care se află baza sportivă”, a declarat directorul CS Chimia, Dumitru Drăguţă.