Spectacol extraordinar de muzică şi dansuri tradiţionale irlandeze, la Filarmonică


Rowan_DianaMarcarea în premieră la Râmnicu Vâlcea a celei mai importante sărbă­tori a irlandezilor – Sfântul Patrick, creştinătorul Irlandei – printr-un spec­ta­col extraordinar de muzică şi dan­suri tradiţionale se bucură de surpriza prezenţei pe scena Filarmonicii „Ion Dumitrescu” a harpistei Dianei Rowan.

Interpretarea Dianei Rowan a fost descrisă de criticii muzicali ca fiind marcată de o „neobişnuită putere şi frumuseţe”. Născută în Irlanda, ea a trăit pe Coasta de Est, în Europa şi în Orientul Mijlociu înainte de a se stabili în Berkeley, California. Fiecare ţară a lăsat o puternică impresie asupra muzicii Dianei Rowan, care îmbină elemente celte, est-europene, din Orientul Mijlociu cu arta clasică şi mitologia. Dincolo de concertele date pretutindeni în lume – de la Festivalul Australian de Harpă, până la Muzeul Smithsonian din Washington sau catedrale din Europa de Est – Diana Rowan predă muzică şi poate fi auzită pe numeroase cd-uri sau în coloana sonoră pentru filme şi tele­vi­ziune, incluzând aici cele trei albume solo „Panta Rhei”, „The Bright Know­ledge” şi „As Above, So Below”. Îşi petrece timpul între zona Golfului San Francisco şi Europa de Est, unde de­ţine o catedră de compoziţie de harpă la Academia Naţională de Muzică din Sofia, Bulgaria. Diana Rowan crede ferm în puterea tămăduitoare a muzicii şi cântă frecvent, alături de „Healing Muses” („Muzele Vinde­că­toare”) în spitale şi centre de sănătate din Nordul Californiei.

Spectacolul se desfăşoară astăzi, ora 19.00, în Sala „Lahovari”, în organizarea Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea, a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” şi Asociaţiei Culturale Româno-Irlandeză – şi va aduce în faţa publicului vâlcean muzica celor de la Shannon Ceili Band şi dansurile ansam­blului Irish Way. Intrarea la această mani­festare din cadrul Săptămânii Culturale Irlandeze – ediţia 2012 este liberă.