ȘOMERUL VÂLCEAN, o „specie” pe cale de dispariție


Dacă la nivel național rata șomajului este de aproximativ 5%, iată că, în județul Vâlcea, această rată, calculată de către specialiștii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vâlcea, nu ajunge nici la 3%. Mai exact, la sfârşitul lunii iulie 2023, rata şomajului înregistrat la nivelul AJOFM Vâlcea a fost de 2,99%. Pentru județul nostru, numărul total de şomeri de la finalul lunii iulie 2023 a fost de 4.159 șomeri (dintre aceștia 2.023 sunt femei).
Probabil una dintre explicațiile pentru care numărul șomerilor este atât de redus (doar puțin peste 4.000 de persoane) este aceea că, în Vâlcea, peste 30% dintre locuitori sunt pensionari. Deci, din start, peste 100.000 de persoane din totalul celor aproximativ 350.000 pe care le mai are județul nu pot fi încadrate la categoria șomeri.

Unul din patru șomeri primește indemnizație de șomaj

Din totalul şomerilor înregistrati în evidențele AJOFM Vâlcea, 1.075 sunt beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.084 sunt șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.906 șomeri provin din mediul rural, iar 1.253 sunt șomeri din mediul urban.
Șomerii cu studii gimnaziale/ fără studii/ școală profesională au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Vâlcea – 2.778 persoane (66,79% din total). Ei sunt urmați de șomerii cu studii liceale/ postliceale – 1.177 persoane (28,30% din total). 204 șomeri (4,91% din total) au absolvit studii superioare.

Problema este că, în majoritate, șomerii vâlceni sunt persoane greu sau foarte greu ocupabile

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 658 persoane foarte greu ocupabile, 1.614 persoane greu ocupabile, 1.641 persoane mediu ocupabile, iar numai 246 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea.
„Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Vâlcea sunt afişate pe pagina de internet a AJOFM Vâlcea la adresa www.anofm.ro secțiunea «Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea/ Comunicate de presă»”, se arată într-un comunicat transmis de angajații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea.